Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Educaţiei sesizează Parchetul în cazul subiectelor de BAC postate pe internet

Ministerul Educaţiei sesizează Parchetul în cazul subiectelor de BAC postate pe internet

Ministerul Educaţiei sesizează Parchetul în cazul subiectelor de BAC postate pe internet
23 Iun 2008   •   08:39

Nici nu a început bine bacalaureatul şi au apărut problemele. Mai multe variante de întrebări pentru subiectele deja cunoscute sunt postate, încă de duminică seară, pe internet. În mod normal, acestea nu ar fi trebuit să fie publice. Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a sesizat Ministerul de Interne şi DIICOT, după ce a primit sesizări legate de scurgerile de informaţii privind subiectele de examen. Unele dintre informaţii s-au confirmat, a declarat ministrul într-o conferinţă de presă la Timişoara. Informaţiile au fost primite chiar în această dimineaţă, când a început proba de limba şi literatura română.

"Aş recomanda Ministerului Educaţiei să nu mai caute responsabili printre profesori", a declarat, la Radio News FM, Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret.

"Avem de-a face cu cadre didactice care sunt total nemulţumite de remuneraţiile foarte mici primite pentru acest examen extrem de important, ne confruntăm cu o criză fără precedent a resurselor umane în acest domeniu, sunt din ce in ce mai puţini dascăli care vor să participe la aceste examene. Acuz organizatorii nu profesorii, pentru că am cerut de ani de zile un contract în care să fie trecute obligaţiile cadrelor didactice dar şi drepturile lor", a încheiat Marius Nistor

Fostul Ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la rândul ei că nu crede "că profesorii sunt implicaţi în ce s-a întâmplat aici. Ca să clarificăm lucrurile din start, pe site au fost puse subiectele dar nu şi cerinţele faţă de aceste texte, deci aceste cerinţe au fost devoalate de către cineva. Cred că cei care au responsabilităţile organizării examenului de bacalaureat", a precizat Ecaterina Andronescu, la Radio News FM.

În ultimii ani nu a existat nici un BAC fără scandal. În 2007, subiectele pentru bacalaureat au fost modificate cu doar câteva zile înainte de începerea examenelor, deşi au fost declarate definitive încă din februarie. Versiunea finală a fost publicată pe 19 februarie 2007, prezumându-se că aceasta e corectă şi definitivă. Totuşi profesorii au semnalat greşeli în toate subiectele.

Cel mai notoriu scandal a fost cel din 2006, când un ziarist a reuşit să cumpere subicetele cu aproape 12 ore înaintea începerii probei. Jurnalistul a obţinut variantele de subiecte contra sumei de 500.000 de lei vechi.

Şi tot legat de subicetele de la bacalaureat, în acest an, 40 de profesori au contestat subiectele la limba şi literatura română pentru proba orală. Ei susţineau că marii scriitori români au fost scoşi din programă, iar în schimbul acestora au fost introduse întrebări din raportul Tismăneanu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cerul României, colorat de un fenomen rar. Imagini cu aurora boreală
x close