Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii a elaborat lista produselor alimentare interzise în şcoli

Ministerul Sănătăţii a elaborat lista produselor alimentare interzise în şcoli

Ministerul Sănătăţii a elaborat lista produselor alimentare interzise în şcoli
17 Iul 2008   •   21:10

În sfârşit ştim ce alimente nu le sunt recomandate elevilor. Ministerul Sănătăţii a elaborat lista cu produsele care nu vor mai putea fi vândute în şcoli, urmând să fie ascultată şi opinia firmelor din industria alimentară. Alimentele foarte dulci, alimentele cu multe grăsimi, alimentele foarte sărate şi cele care conţin peste 300 de calorii la o porţie, dar şi alimentele neambalate şi cele neetichetate ar putea fi interzise în şcoli.

Acestea sunt principiile pe care le-a aplicat Ministerul Sănătăţii în elaborarea unei liste cu produsele nerecomandate preşcoarilor şi şcolarilor. Dar ce înseamnă toate aceste principii şi ce alimente se ascund sub caracteristicile trasate de minister? Secretul lor este descifrat de un specialist în alimentaţie. "Produsele zaharoase, produsele de patiserie, snacks-uri, produsele de fast-food, salamuri, mezeluri, chiar şi alte specialităţi din carne", a declarat prof. dr. Gheorghe Menincicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Lista nu e bătută în cuie. Ea le-a fost trimisă şi patronatelor din industria alimentară. Reprezentanţii industriei vor aduce amendamentele lor în două săptămâni. Atunci, se vor stabili clar alimentele nerecomandate elevilor. Dar specialiştii în alimentaţie spun că e necesară o astfel de listă. De asemenea, lista va ajunge şi la Uniunea Europeană. Oficialii de la Bruxelles vor trebui să spună dacă lista respectă principiile unei alimentaţii sănătoase.

Iată lista de principii a Ministerului Sănătăţii:

- zahăr peste 15 grame la 100 de grame
- grăsimi peste 20 de grame la 100 de grame
- sare peste 1,5 grame la 100 de grame
- alimente cu peste 300 de calorii la o porţie
- alimente neambalate
- alimente neetichetate

Antena 3

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close