Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii: Fetiţa de 11 ani poate avorta. Cine va face intervenţia chirurgicală?

Ministerul Sănătăţii: Fetiţa de 11 ani poate avorta. Cine va face intervenţia chirurgicală?

Ministerul Sănătăţii: Fetiţa de 11 ani poate avorta. Cine va face intervenţia chirurgicală?
27 Iun 2008   •   11:04

Ministerul Sănătăţii a ajuns la o concluzie în cazul fetiţiei de 11 ani, însărcinată în urma unui viol. Vlad Iliescu , secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că legea permite întreruperea cursului sarcinii, pentru că gravida este minoră, există riscul de a nu duce la bun sfârşit sarcina, iar fetiţa nu este pregătită emoţional pentru a da naştere unui copil. Mnisterul Sănătăţii recomandă ca atât fetiţa, cât şi familia acesteia să beneficieze de consiliere psihologică.

Riscurile avortului

Ministerul spune că oricare decizie în cazul fetei prezintă riscuri. Şi avortul, şi naşterea pot avea urmări grave asupra copilului. Cei din minister spun că au ales varianta cea mai bună atât pentru fetiţă, cât şi pentru familie. Secretarul de stat aminteşte că în Uniunea Europeană există numeroase tratate care reglementează protecţia copilului şi că în baza acestora s-a luat decizia. Comisia nu a fost formată exclusiv din medici. Vlad Iliescu precizează că scopul acestei comisii a fost de a analiza cazul nu numai din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere juridic. Totul rămâne acum în mâna familiei, aceasta urmând să decidă dacă va face avortul şi unde se va întâmpla acest lucru.

Cine va face intervenţia chirurgicală?

Având în vedere mediatizarea cazului şi faptul că operaţia în sine prezintă destule riscuri, se ridică întrebarea: cine îşi va asuma riscum unei intervenţii chirurgicale în acest caz? Camisia de specialişti nu spune nimic în această privinţă. Vlad Iliescu a precizat doar că "Părinţii copilului trebuie să decidă unde se vor duce să facă întreruperea de sarcină. Să vedem dacă se vor adresa echipei de la Piatra Neamţ."

Familia are de ales între România şi Marea Britanie

Deocamdată, familia se pare că nu a decis nimic în acest sens şi încă aşteaptă să plece în Marea Britanie, unde au promisiunea că o persoană care nu doreşte să-şi facă publică identitatea le va plăti toate cheltuielile legate de avort. Dacă acest lucru se va întâmpla, medicii români pot răsufla uşuraţi. Dacă însă familia va apela la un spital din România, rămâne de văzut ce medic îşi va asuma riscul acestei operaţii. Mai ales că, fetiţa este deja în a 21-a săptămână de sarcină, iar până familia se va decide s-ar putea să mai treacă ceva timp.

Citiţi şi: Părinţii fetei au deja bilete de avion pentru Marea Britanie!

Declaraţia fetei: "Viaţa mea va fi un coşmar"

Potrivit Comisiei, fetiţa de 11 ani s-a închis în sine, se izolează, mai ales din cauza mediatizării excesive a cazului. "În cazul în care avortul nu va fi posibil, viaţa mea va fi un coşmar", spune copilul. Fetiţa a rămas însărcinată după ce a fost violată, în urmă cu patru luni, de unchiul său, în vârstă de 19 ani.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primele imagini din interiorul halei cuprinse de incendiu, în București
x close