Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii renunţă la taxa pe fast-food, dar se orientează către sarea din bucate

Ministerul Sănătăţii renunţă la taxa pe fast-food, dar se orientează către sarea din bucate

Ministerul Sănătăţii renunţă la taxa pe fast-food, dar se orientează către sarea din bucate
20 Mai 2010   •   22:12

Ministerul Sănătăţii renunţă la taxa pe fast food. Vrea în schimb să ne scoată sarea din bucate. Nu degeaba, căci avem tendinţa să exagerăm cu solniţa - consumăm o cantitate dublă de sare faţă de cât ar trebui. Un obicei care provoacă hipertensiune arterială, care duce la infarct şi accident vascular.

Orice prinde gust cu un pic de sare. Dar prea multă nu face bine. Dacă adugam mezeluri şi brânzeturi cantitatea de sare recomandată pentru consumul zilnic poate ajunge la 12 grame. Cam cât intră într-o lingură mare.

De aceea, ministerul Sănătăţii ar vrea să limiteze cantitatea pe care o consumăm. Măsura vine pe fondul creşterii cazurilor de hipertensiune arterială la români. Boală care duce la infarct şi accidente vascular-cerebrale.

?Vorbim în acest moment de infarct miocardic la varste de 20-30 de ani. E regretabil. Şi nu se întâmplă în America, ci pe teritoriul României?, a declarat prof. Adrian Streinu Cercel secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.



Un astfel de program nu ar fi o premieră. Pentru că tot în America, la New York, autorităţile au început o campanie prin care să scadă cantitatea de sare utilizată în restaurante. Iar în Marea Britanie, statul vrea să reducă în următorii 15 ani cantitatea de sare din produsele prefabricate, în condiţiile în care doar 11 la sută din cantitate e consumată direct din solniţă. Restul se găseşte în produsele care ies din fabrică.

Reprezentanţii industriei alimentare din România spun că o astfel de măsură îi va afecta atât pe consumatori, cât şi pe producători.

?Ideea de a limita cantitatea de sare nu va fi însoţită şi reducerea de grăsimilor din mâncare, pentru că mult trâmbiţata taxă pe fast-food nu va mai fi aplicată?, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Romalimenta.

Observator

×
Subiecte în articol: sare
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close