Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii vrea să schimbe listele de medicamente gratuite şi compensate

Ministerul Sănătăţii vrea să schimbe listele de medicamente gratuite şi compensate

Ministerul Sănătăţii vrea să schimbe listele de medicamente gratuite şi compensate
Sursa foto: Medicamente
16 Iul 2009   •   20:00

Pe timp de criză, statul face afaceri păguboase. Preferă să plătească milioane de euro pe medicamente noi, dar scumpe, în timp ce pe piaţă se găsesc şi pastile extrem de ieftine care au acelaşi efect. Situaţia s-ar putea schimba la sârşitul anului, pentru că Ministerul Sănătăţii are de gând să schimbe listele de medicamente gratuite şi compensate.

Risperidonă pastile şi rispolept soluţie injectabilă. Două medicamente pentru tratarea schizofreneiei. Au nume diferite, dar au aceeaşi substanţă activă. Diferenţa de preţ este însă uriaşă. De la 8 lei, o cutie de 20 de pastile, la 690 de lei o injecţie. Cu toate acestea, medicamentul scump e prescris mai des decât medicamentul ieftin.

Astfel, anual se scriu reţete de 9 milioane de euro. Dacă doctorii ar prescrie pastilele ieftine, dar la fel de eficiente, statul ar cheltui doar 340 de mii de euro.

Toate medicamentele care se găsesc în farmacii au trecut testele necesare obţinerii autorizaţiei de punere pe piaţă. Este şi cazul risperidonei. Însă, după apariţia medicamentelor ieftine, producătorul a scos la vânzare o soluţie injectabilă, extrem de scumpă, pe care medicii români o prescriu din ce în ce mai des.


Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun, în schimb, că lista de medicamente compensate şi gratuite va suferi modificări.

Comisia specială de la Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu propuneri pentru noua listă de gratuite şi compensate până la sfârşitul acestui an.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății comisie
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close