Antena 3 CNN Actualitate Miniştrii parlamentari pot fi cercetaţi doar cu avizul Parlamentului

Miniştrii parlamentari pot fi cercetaţi doar cu avizul Parlamentului

Miniştrii parlamentari pot fi cercetaţi doar cu avizul Parlamentului
10 Mar 2008   •   17:59

Foştii sau actualii miniştri care sunt şi parlamentari pot fi urmăriţi penal doar cu avizul Parlamentului. Este decizia Curţii Constituţionale, care a constatat existenţa unui conflict juridic între Parchetul General şi Parlament. Curtea a stabilit că şeful statului nu mai poate da aviz de urmărire penală în cazul miniştrilor parlamentari. Preşedintele poate da aviz de începere a urmăririi penale doar în cazul demnitarilor care nu erau senatori sau deputaţi, la data sesizării. Decizia Curţii îi vizează pe Paul Păcuraru, Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Codruţ Şereş.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, unul dintre cei patru demnitari vizaţi de decizia Curţii, spune că ar fi preferat ca hotărârea să fie ?pe dos?, pentru a-şi dovedi mai repede nevinovăţia. ?Aşa se va interpreta că Parlamentul este mai puţin obiectiv sau poate să fie subiectiv?, a adăugat Păcuraru.

De cealaltă parte, liderul PDL Emil Boc susţine că ?chiar dacă deciziile Curţii Constituţionale se respectă şi trebuie respectate, această decizie este extreme de discutabilă şi, practic, reintroduce imunitatea parlamentară în forma anterioară revizuirii Constituţiei din 2003. Curtea Constituţională adaugă la Constituţie prin decizia de luni şi creează o categorie privilegiată de demnitari şi îi situează deasupra Consituţiei şi a legii?.

Potrivit juriştilor, decizia presupune stoparea anchetelor în curs şi solicitarea avizului Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru miniştrii şi foştii miniştri împotriva cărora a început urmărirea penală.

Antena 3

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close