Antena 3 CNN Actualitate Reacția ministrului Economiei, Florin Spătaru, după ce a văzut testele cu muniţie termobarică produsă în România

Reacția ministrului Economiei, Florin Spătaru, după ce a văzut testele cu muniţie termobarică produsă în România

România este pregătitiă să fabrice bomba termobarică. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a participat la testarea munițiilor de acest tip și a spus că produsul românesc ar putea fi livrat pe orice piață, prin intermediul celor două fabrice are ROMARM.

Reacția ministrului Economiei, Florin Spătaru, după ce a văzut testele cu muniţie termobarică produsă în România
Sursa foto: Antena 3
de Gabriel Dano    |    30 Apr 2022   •   11:56

"Este o muniție nouă, invovativă, care îmbină cele două capabilități: cea de a perfora, de a trece peste ziduri sau peste spații care sunt blindate, până la 400 mm zid sau blondaje de peste 30 mm. De asemenea, explodează în spate și crează aceste schije și suflu, ceea ce duce la neutralizarea adversarului din zona respectivă.

Este un produs care a rezultat în urma cercetării Academiei Tehnice din cadrul Ministerului Apărării Naționale și pus în practică de cele două unități de producție de la Plopeni și de la Mija", a declarat Florin Spătaru, la Antena 3.

Ministrul Economiei a efectuat în perioada 28-29 aprilie 2022 o vizită de lucru în judeţul Prahova, unde a vizitat o serie de obiective aflate în portofoliul instituţiei, respectiv Salina Slănic Prahova, gestionată de Societatea Naţională a Sării, precum şi două dintre obiective din industria de apărare, respectiv Electromecanica Ploieşti şi Uzina Mecanică Plopeni.

Lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9 este o muniţie cu efect combinat de schije şi suflu, având capacitatea de a perfora ţinte de beton, cărămidă, valuri de pământ şi ţinte blindate.

Muniţia a fost dezvoltată în 2019, la nivel model experimental, în cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare din cadrul MApN, fiind ulterior preluată în fabricaţie în industria de apărare, pe baza unui proiect de transfer tehnologic finanţat de către UEFISCDI şi Romarm SA.

×
Subiecte în articol: bombă termobarică
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close