Antena 3 CNN Actualitate Ministrul justiţei: S-a făcut prea puţin pentru combaterea corupţiei la nivel înalt

Ministrul justiţei: S-a făcut prea puţin pentru combaterea corupţiei la nivel înalt

Ministrul justiţei: S-a făcut prea puţin pentru combaterea corupţiei la nivel înalt
05 Iun 2008   •   16:55

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi, la postul public de radio, că experţii şi cercurile politice din Europa sunt depărere că s-a făcut prea puţin în ultimele luni în ceea ce priveşte combaterea corupţiei la nivel înalt. ?Există o percepţie atât la nivelul experţilor, ne-au spus-o foarte deschis, cât şi, am observat aici, la Londra, la nivelul cercurilor politice din Europa, din statele membre, în sensul că s-a făcut prea puţin în ultimele luni în ceea ce priveşte combaterea corupţiei la nivel înalt. Şi pot să spun, fără să mă feresc, că această percepţie este, în bună măsură, acoperită în realitate?, a declarat ministrul.

Predoiu a precizat că s-au făcut eforturi deosebite în această zonă, dar că această evaluare trebuie privită dincolo de marile dosare.

?Trebuie să extindem evaluarea dincolo de marile dosare, celebrele dosare pe care le cunoaştem cu toţii, şi să ne uităm şi în zona în care procurorii au obţinut succese notabile. Prin urmare, ar trebui abordată global, şi nu sectorial, evaluarea condiţionalităţilor în mecanism. Mai mult, eu aş observa că acest mecanism este nu numai de verificare, ci şi de cooperare. Prin urmare, în ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, şi sunt convins că şi în ceea ce priveşte Parchetul General, abordarea noastră este constructivă, receptăm criticile exact aşa cum trebuie şi continuăm eforturile în direcţia respectivă. Deci, aşteptăm să vedem aceste concluzii şi vom evalua situaţia în funcţie de ele? , a aformat Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, în mecanismul de cooperare şi verificare cu Comisia Europeană, s-au înregistrat unele progrese pe anumite zone, respectiv, finalizarea redactării codurilor, a cadrului legislativ al Agenţiei Naţionale de Integritate şi operaţionalizarea acesteia, precum şi combaterea corupţiei la nivel local sau al administraţiilor locale.

Dată fiind situaţia anterioră din justiţie, unde fiecare nou ministru îşi dorea propiul său cod, Predoiu a fost chestionat şi în această privinţă. ?Eu, după cum vedeţi, nu mi-am dorit codurile mele, eu am preluat codurile aşa cum le-am găsit, în stadiul în care erau. Am încercat să accelerez lucrările comisiilor şi iată că, în ceea ce priveşte două dintre ele, lucrările comisiei de redactare a proiectelor s-au finalizat', a declarat ministrul.

Totodată, Predoiu a precizat şi că săptămâna viitoare vor lua sfârşit lucrările la Codul civil, după care se vor supune dezbaterii şi amendamentele sale.

Rompres

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close