Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat la descinderi împotriva arderilor ilegale de deşeuri

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat la descinderi împotriva arderilor ilegale de deşeuri

Marți dimineață, au avut loc mai multe descinderi în teren, ale Gărzii Naționale de Mediu, alături de Poliție și Jandarmerie, vizați fiind cei care dețin și ard ilegal deșeuri. La acțiunea din Conțești, județul Dâmbovița, au participat și Ministrul Mircea Fechet, secretarul de stat Andrei Cazacu și comisarul general al GNM, Mărioara Gătej.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat la descinderi împotriva arderilor ilegale de deşeuri
Sursa foto: Facebook Ministerul Mediului
de Mia Lungu    |    17 Noi 2020   •   12:30

În teren sunt 13 echipe de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, peste 130 de efective ale Poliției, peste 120 de efective ale Jandarmeriei, trupele speciale, echipe de la serviciul de Arme cu efective canine. 

"În această comunitate se ard deşeuri şi ziua şi noaptea, fapt care generează poluare şi, mai ales acum, aflându-ne în sezonul rece, această poluare participă în mod suplimentar la poluarea pe care o avem deja din trafic şi din încălzirea rezidenţială.", a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. 

Poluarea aerului şi calitatea aerului, în general, ne interesează cu precădere. Anunţ că vom continua aceste demersuri. Suntem susţinuţi de Ministerul Afacerilor Interne, de Jandarmeria Română, de Poliţie. Avem astăzi peste 200 de persoane care, împreună cu Garda Naţională de Mediu, descind, confiscă, dau amenzi, fac dosare penale în vederea stârpirii acestui fenomen.

E o chestiune pe care o vom repeta ori de câte ori este cazul, ne vom întoarce fie aici, la Conţeşti, vom merge înapoi la Sinteşti. Cunoaştem foarte bine problemele de la Dolj, de la Giurgiu, de la Călăraşi şi ne vom lupta cu acest fenomen şi îl vom anihila", a mai spus Fechet.

Potrivit Ministrului, cele mai multe focare se regăsesc în partea de sud a țării:

"Există nişte astfel de focare şi se întâmplă cu precădere în zona de sud a României, unde cetăţeni care ard ilegal deşeuri, depozitează ilegal deşeuri pun în pericol sănătatea populaţiei. În acest moment sunt în desfăşurare controalele pe care le fac comisarii Gărzii Naţionale de Mediu. Există 13 echipe de comisari care lucrează împreună cu sutele de jandarmi şi poliţişti.

De îndată ce vom termina aceste controale, vom anunţa rezultatele. Scopul este să confiscăm toate utilajele folosite ilegal, toate autovehiculele care participă la transporturi ilegale de deşeuri", a menţionat ministrul de resort.

Întrebat care este situaţia poluării în Bucureşti unde, chiar în noaptea precedentă, nivelul de poluare a atins cote maxime, Fechet susține că sănătatea populaţiei nu a fost niciodată în pericol

"Garda de Mediu a fost aseară în teren şi este în fiecare seară în teren. Aşa cum am anunţat, în maxim 30 de minute de la orice indiciu că am avea o posibilă problemă de poluare, fie cu un senzor, fie cu o staţie de-a noastră, mergem şi facem verificări.

Sănătatea populaţiei nu a fost niciodată în pericol pentru că am fi anunţat acest lucru. Au fost uşoare depăşiri la anumiţi senzori, chiar şi staţiile noastre, în jurul orei 20:00, au înregistrat uşoare creşteri, dar nimic îngrijorător. Nu au fost arderi ilegale de deşeuri, lucruri care să pună în pericol sănătatea populaţiei, fapt ce a fost verificate chiar aseară în teren", a afirmat ministrul Mediului.

Este pentru a doua oară, în decurs de o săptămână, când Mircea Fechet se deplasează în teren pentru a monitoriza acţiunile de control derulate. În data de 12 noiembrie, ministrul a fost prezent în Sinteşti, judeţul Ilfov, unde peste 100 de lucrători din instituţiile de control ale statului au descins pentru a controla diverse obiective din zonă unde erau arse ilegal deşeuri. 

Mircea Fechet: Declar război celor care ard ilegal deșeuri

Am mers astăzi la Sintești, unul dintre focarele de arderi ilegale din jurul Bucureștiului. În cazul de aici chiar e valabilă expresia "o poză face cât o mie de cuvinte". E incredibil și intolerabil ca un astfel de loc să existe lângă o capitală europeană în 2020 și puteți vedea despre ce vorbesc în fotografiile de mai jos - cantități enorme de deșeuri fără acte de proveniență, suprafețe mari incendiate.

Primim de aici sute de sesizări de la cetățeni și nu este prima oară când vin pe străzile acestea. Vom face oricâte intervenții va fi nevoie pentru a opri aceste activități ilegale care dăunează atât de mult aerului pe care îl respirăm.

Ce vedem aici nu sunt cazuri izolate, sunt adevărate grupuri infracționale. Situații precum cele de la Sinești pot fi rezolvate doar prin colaborarea între autoritățile statului – Garda de Mediu, Poliție, Jandarmerie, Parchet. Astfel de acțiuni le vom replica peste tot în țară, acolo unde avem situații similare'', a spus atunci noul Ministru al Mediului, Mircea Fechet.

Gabriela Firea, despre poluarea aerului din București: ”Noaptea trecută, în București! Niciun comandament, nicio măsură, nicio explicație”

Gabriela Firea a postat pe o rețea socială un mesaj dur pentru Nicușor Dan și Ludovic Orban, alături de o fotografie de pe aerlive.ro care arată că nivelul de poluare în Capitală, în noaptea de luni spre marți, a atins cote maxime.

"Trafic rutier nu este noaptea! Deci, s-a produs iar un abuz, o ilegalitate! Alo, Garda de Mediu!! Orban, nu mergi în vizită de lucru? Nu-ți faci campanie pe la gropile de gunoi? Pe la CET-urile în care nu ai investit niciun leu? Cu Nicușor de mână, firește! Plimbat de tine în lesă! Să te lipești de procente! Nu vă e rușine de oameni?" a scris fostul Primar al Capitalei.

 

×
Subiecte în articol: descinderi arderi ilegale mircea fechet
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close