Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii: Ar trebui să închidem 60% din spitalele din România

Ministrul Sănătăţii: Ar trebui să închidem 60% din spitalele din România

Ministrul Sănătăţii: Ar trebui să închidem 60% din spitalele din România
08 Sep 2008   •   15:29

Peste jumătate dintre spitalele din România ar trebui închise, în concepţia actualului Ministru al Sănătăţii. "Ar trebui să închidem 60% din spitale" declară Eugen Nicolaescu, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Săptămâna Financiară. Ministrul ia în calcul această variantă în condiţiile în care autorităţile încearcă să aducă spitalele din România la standardele europene. În prezent, în România există 440 de spitale, înregistrate oficial. Dintre acestea, aproximativ 40% sunt construite înainte de 1940. Ministrul Sănătăţii susţine că orice ar face autorităţile pentru aceste spitale, acestea nu mai pot fi aduse la standarde europene. "Unele sunt contaminate definitiv şi, ca să scapi de riscul de îmbolnăvire, nu poţi decât să le dărâmi. (...) Noi ar trebui să aplicăm un standard în spitale care spune că pentru fiecare pat de spital trebuie alocaţi 7 metri pătraţi. (...) Dacă noi am aplica această prevedere de mâine, ar trebui să închidem 60% din spitale sau, mai exact, să renunţăm la 60% din paturile de spital. " declară ministrul în interviu.

În acelaşi timp, Ministrul Sănătăţii consideră că baza reformei în sistemul sanitar constă în profilaxie. Eugen Nicolăescu şi-a propus să le creeze românilor obişnuiţa de a merge la medic.

"Pentru aceste controale vor fi cooptaţi medicii de familie, medici specializati în cardiologie, pentru că bolile cardiovasculare reprezintă 40% din morbiditate şi mortalitate, şi medicii oncologi. Vor fi făcute până la 9 analize gratuite, dar pot fi nouă sau numai una, în funcţie de starea reală de sănătate." mai spune Nicolaescu.

Eugen Nicolăescu a mai declarat că ministerul a acordat bani pentru refacerea studiilor de fezabilitate în cazul spitalelor construite după 1990, pentru a stabili de câţi bani are nevoie fiecare unitate în parte.

Antena 3

×
Parteneri
Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
x close