Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii: Momentan, nu avem o criză reală a medicamentelor

Ministrul Sănătăţii: Momentan, nu avem o criză reală a medicamentelor

Ministrul Sănătăţii: Momentan, nu avem o criză reală a medicamentelor
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    09 Mar 2012   •   22:27

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, vineri, în timp ce se afla la Arad, că România nu se confruntă în prezent cu o criză reală a medicamentelor, potrivit Agerpres.

"Pentru că, în ultimul timp, s-a vorbit foarte mult de problema analgezicelor şi a citostaticelor, doresc să răspund punctual cu privire la aceste două categorii. Aşa-zisa criză a analgezicelor s-a declanşat în urmă cu circa două săptămâni, atunci când s-a retras un anume medicament de pe piaţă. Dar existau alte şapte sau opt medicamente cu efect asemănător pe piaţă, în plus erau zeci de mii de fiole de morfină, inclusiv în rezerva Ministerului Sănătăţii. Oncologii ştiu că analgezia se poate face şi altfel decât cu opiacee, care se folosesc doar în ultima fază a bolii. Deci, nu era nici un motiv de alarmă retragerea de pe piaţă a unui singur medicament", a afirmat Ritli.

Ministrul a precizat că a vizitat mai multe spitale şi nicăieri nu a constatat existenţa unei aşa-zise crize a medicamentelor.

"În privinţa citostaticelor, oncologii recunosc faptul că ar exista anumite medicamente foarte ieftine şi de volum foarte mic care nu prezintă interes pentru producători, motiv pentru care aprovizionarea cu acestea este discontinuă, dar nu de acum, ci de ani de zile. (...) Din acest motiv am decis să aducem aceste medicamente prin Unifarm, instituţie coordonată de Ministerul Sănătăţii", a adăugat ministrul Ladislau Ritli.


×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close