Antena 3 CNN Actualitate Mioara Mantale a retrocedat 12 hectare de la Pomicola Băneasa

Mioara Mantale a retrocedat 12 hectare de la Pomicola Băneasa

Mioara Mantale a retrocedat 12 hectare de la Pomicola Băneasa
22 Apr 2008   •   13:52

Din ciclul, ?distrugeţi parcurile şi pădurile prin retrocedări masive?, fostul prefect al Capitalei, Mioara Mantale se face vinovată de o nouă crimă ?verde?, de data aceasta îndreptată nu asupra parcurilor, ci asupra unităţilor pomicole. Beneficiarul a 12 hectare de teren din nordul Bucureştiului - un individ pe nume Nicoară Viorel, de loc din Iaşi, concitadin cu Mantale. Afacerea ?fructoasă? a avut loc în urmă cu doi ani, pe când Mioara Mantale activa ca prefect al Bucureştiului, relatează Jurnalul Naţional. Dacă vorbim de prezent, e bine să menţionăm că terenul valorează 180 de milioane de euro.

Beneficiarul nu corespunde, totuşi, cu iniţiatorul procesului de retrocedare. Sarcina aceasta i-a revenit numitei Pedra Natalia, care le-a ?suflat? lui Gigi Becali şi altor investitori lacomi cele 12 hectarede la Pomicola Băneasa. Dosarul cu pricina a fost aprobat de Comsia de Aplicare a Legii Fondului Funciar. Monica Mantale a încercat, la vremea respectiva, un drept la replică. Nu a ieşit cum a vrut ea. Ba mai mult, prefectul a reuşit să atragă şi mai abitir blestemele ecologiştilor, spunând că ?validarea s-a realizat fără amplasament?. În traducere liberă - nici măcar nu s-ar fi putut recupera terenul de la Pomicola ,oferindu-se un altul în schimb.

Cele 12 hectare au parcurs un drum sinuos. Au trecut pe la Ferma Străuleşti, restaurantul ?Doi cocoşi? şi Institutul pentru Protecţia Plantelor, pentru ca, în cele din urmă, să se ?aşeze? în cea mai scumpă zonă din Capitală. Coincidenţă?

La scurt timp după iniţierea procesului, Preda Natalia s-a asociat cu Nicoară Viorel şi i-a vândut, anticipat, dreptul de proprietate a 6 hectare din cele 12 pe care spera să le obţină. Contractul avea şi o clauză: "În cazul în care restituirea dreptului de proprietate se face pe numele doamnei Preda Natalia, aceasta rămîne în deplină proprietate şi exclusivă posesie asupra terenului de 6 hectare? iar domnul Nicoară Viorel va primi restul de teren în suprafaţă de 6 hectare".

Norocul i-a surâs de două ori lui Nicoară. Prin cumpărarea unor drepturi litigioase, ?cumperi? şi riscul de a pierde o sumă considerabilă de bani. În cazul acesta, omului de afaceri ieşean i s-a făcut cadou jumătate din valoarea terenului.

Noul prefect al Capitalei, Cătălin Deaconescu acuză petenta, adică pe Preda Natalia, că nu a depus expertiza de identificare a vechilor amplasamente, ?.astfel încât nu poate face dovada că terenul identificat este situat pe raza administrativă a Sectorului 1, condiţii în care Subcomisia Locală de Fond Funciar a Sectorului 1 nu are competenţa să facă o propunere de emitere de titlu de proprietate", precizează referatul Prefecturii. Actualul prefect cere refacerea expertizei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close