Antena 3 CNN Actualitate Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, primele concluzii după reuniunea de la Bucureşti

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, primele concluzii după reuniunea de la Bucureşti

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a declarat, în ultima zi a reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul NATO, că Alianţa va continua să susţină într-un ritm susţinut Ucraina.

de Alin Tarnovschi    |    30 Noi 2022   •   15:28

De asemenea, Mircea Geoană a declarat că Alianţa a reconfirmat, în cadrul reuniunii, relevanţa Mării Negre.

"Sprijinul militar, economic, energetic şi umanitar pentru Ucraina va continua de o manieră suţinută şi coerentă, atât în cadrul NATO, cât şi în relaţia cu G7 şi cu Uniunea Europeană. M-am bucurat extrem de mult să îl văd pe ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în premieră ca ministru de Externe la o întâlnire NATO, alături de colegii săi din Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

Relevanţa Mării Negre a fost, din nou, confirmată de conversaţia pe care am avut-o în Capitala României. Am avut o discuţie interesantă despre ceea ce înseamnă rezilienţa în noul concept de securitate al NATO şi în conceptul de securitate şi de dezvoltare al ţărilor noastre. O discuţie legată de China şi de riscul de a crea dependenţe periculoase de anumite lanţuri de aprovizionare.

Observăm că avem o definiţie mult mai largă a securităţii, care are o dimensiune militară, tradiţională, dar are şi multe dimensiuni legate de cibernetic, de atacuri hibride, de dezinformare, de folosirea energiei ca armă politică şi economică şi, în general, încercarea de a păstra o rezilienţă societală cât mai robustă. La NATO spunem că rezilienţa societăţii este prima linie de apărare a naţiunilor din NATO şi a naţiunilor partenere cu NATO", a declarat Mircea Geoană.

De asemenea, Secretarul General Adjunct al NATO a vorbit şi despre posibila aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.

"Pe scurt, două zile pline care pregătesc Summitul de la Vilnius, care va trebui să transpună şi mai mult în practică deciziile pe care liderii noştri le-au luat la Madrid. Aşteptăm în continuare ca întâlnirea de astăzi să fie reluată în primăvară la Oslo şi sperăm ca până atunci să putem să avem Finlanda şi Suedia ca doi noi membri ai Alianţei noastre, făcând ca flancul estic al NATO să nu fie un flanc exclusiv de la Marea Baltică la Marea Neagră, ci de la Marea Nordului la Marea Mediterană cu Marea Baltică şi Marea Neagră pe un nou flanc extrem de interesant al Alianţei şi al Europei", a mai precizat Mircea Geoană.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close