Antena 3 CNN Actualitate Mircea Iliescu, genetician român la Cambridge: "A treia doză de vaccin are rolul de a preveni un nou val în toamnă"

Mircea Iliescu, genetician român la Cambridge: "A treia doză de vaccin are rolul de a preveni un nou val în toamnă"

Geneticianul român Mircea Iliescu spune că rolul unei a treia doze de vaccin anti-COVID ar urma să prevină îmbolnăvirile grave în cazul unui nou val pandemic la toamnă.

Mircea Iliescu, genetician român la Cambridge: "A treia doză de vaccin are rolul de a preveni un nou val în toamnă"
de Georgiana Adam    |    05 Mai 2021   •   20:30

Explicaţia oferită de geneticianul român, care lucrează în Marea Britanie, la Cambridge, vine după anunţul companiei Pfizer, referitor la necesitatea unei a treia doze.

În Marea Britanie, autorităţile vor cumpăra 60 de milioane de doze suplimentare de vaccin Pfizer-BioNTech, mişcare ce va asigura Marii Britanii un stoc de peste două ori mai mare cu acest vaccin înainte de campania din toamnă, care prevede administrarea dozei de „supra-rapel”.

Mircea Iliescu: Noile variante de COVID pot evita răspunsul imun şi atunci intervine a treia doză

"În Marea Britanie (autoritățile) s-au gândit să pună la adăpost populația vulnerabilă, cea peste 50 de ani. Au reușit să o pună la adăpost, aproape toți au primit și cea de-a doua doză.

Peste 95% din oamenii vulnerabili sunt puși la adăpost, spre deosebire de România, unde procentajul este, poate, 20% şi mai avem un drum lung pentru a preveni îmbolnăvirea gravă printre cei vulnerabili.

În același timp, se știe că variantele noi de coronavirus pot să evite uneori răspunsul imun şi atunci studiază posibilitatea unei a treia doze, în toamnă, ori cu vaccinurile actuale, ori cu o variantă modificată, pentru a fi siguri că nu va veni un nou val care va aduce spitalizări foarte multe pentru cei vulnerabili.

Mircea Iliescu: A treia doză, de la același producător sau de la un alt producător decât cel care a furnizat doza de rapel

Ce vor să facă este să ducă spre zero numărul spitalizărilor chiar şi în cazul unui nou val cu o nouă variantă, în toamnă şi cred că această a treia doză va preveni acest val", a spus Mircea Iliescu la Antena 3.

Potrivit acestuia, în SUA și în Marea Britanie se fac studii privind administrarea celei de-a treia doze în vederea unui răspuns imunitar mai amplu, care să prevină îmbolnăvirea cu noile variate de COVID.

A treia doză ar urma să se administreze dintre vaccinurile existente sau ar urma să fie o formulă modificată a unuia dintre vaccinurile actuale, de natură să contracareze noile variante.

Iliescu a confirmat că studiile în derulare vizează atât administrarea celei de-a treia doze de la același producător, cât şi posibilitatea ca a treia doză să fie cu un alt vaccin decât cel utilizat pentru doza inițială şi pentru rapel.

×
Subiecte în articol: Mircea Iliescu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close