Dezastrul umanitar produs în urma cutremurelor din Turcia au atras atenţia seismologilor care au reevaluat zonele de risc din Europa.
În acest context, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a analizat hărțile de hazard seismic ale Europei şi a identificat la ce nivel de risc se situează România.
"În cazul României toţi seismologii ştiu că există aceste cutremure de adâncime, care în mod surprinzător, pentru că fiind adâncime ar trebui să nu producă un risc chiar atât de mare.
Produc totuși o mișcare foarte importantă pe o suprafață mare, practic în jumate din România, având în vedere zona seismică din Vrancea.
Este îngrijorător având în vedere că totuși riscul este cea mare problema.
Citeşte şi: Zeci de oameni dintr-un cartier din Constanţa au ieşit din case de frica unui cutremur
Sunt două aspecte aici. Unul din punct de vedere tectonic, deci faptul că se produc cutremure, iar al doilea este legat de vulnerabilitatea și gradul de expunere la suprafața clădirilor, a populației și așa mai departe.
În cazul României problema riscului, e legată aş zice de problema vulnerabilității și a situației la suprafața pământului.
Cu alte cuvinte, harta asta ar arăta diferit dacă în cazul României n-am avea așa de multe clădiri, de exemplu, cu probleme", a spus Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP.
Reamintim că potrivit ISU Bucureşti şi a experților în urbanism, Capitala are 23.000 de construcții expertizate în 1993, dintre care 1.000 de clădiri sunt în prag de colaps şi ar putea suferi avarii majore.
La un cutremur asemănător produs celui în Turcia şi Siria, conform ultimului recensământ din Bucureşti aproximativ "800.000 de persoane care sunt vulnerabile, printre care minori și persoane vârstnice, vor avea nevoie de ajutor, de sprijin, de o persoană lângă să-i asiste, pentru că nu se pot descurca de unii singuri", a spus Alexandru Pânişoară, expert în urbanism, în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN.
În ceea ce privește harta de hazard, adică analiza probabilităților în care un cutremur se poate produce, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a spus:
"Deci riscul înseamnă pierderi de vieţi omenești. Spre deosebire de harta de risc harta de hazard prezintă mișcarea seismică înregistrată la suprafața pământului.
Ce arată această hartă e că avem aceste zone în România în care intensitatea mișcării datorată cutremurului, tot în Vrancea în special, este asemănătoare cu Turcia, Atena, Albania", a spus Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN.