Antena 3 CNN Actualitate "Mită la ambasadă": MAI moldovean nu a înscenat provocări

"Mită la ambasadă": MAI moldovean nu a înscenat provocări

"Mită la ambasadă": MAI moldovean nu a înscenat provocări
22 Aug 2007   •   10:24

?Ar fi bine să se renunţe la provocări. S-a mers prea departe de data aceasta? a declarat preşedintele ţării, Traian Băsescu, referitoare la scandalul Mită la ambasadă, izbucnit la Chişinău. Este prima reacţie a şefului statului la acuzaţiile controversate aduse unui unui înalt funcţionar al ambasadei noastre. Nici până acum, autorităţile din ţara vecină nu au dezvăluit numele celui bănuit de implicare într-o reţea de trafic de vize. Traian Băsescu vorbeşte chiar despre o înscenare.

Preşedintele a deschis subiectul care a incins relaţiile dintre ministerul român de Externe şi cel al republicii Moldova la Şcoala de Vară pentru tineret "Comunităţi româneşti şi identitate europeană". ?Tot trucul a fost legat de nevoia ca funcţionarul român să fie filmat cu un plic de care nu se ştie, îl dă sau îl primeşte. Funcţionarul e acasă, ştim bine povestea. Ar fi bine să se renunţe la provocări. Ştim unde se fac fraude, la firmele de turism. Este ultima agresiune orchestrată la adresa României şi vom răspunde extrem de dur. S-a mers prea departe acum,? a spus Băsescu.

Scandalul funcţionarului român acuzat de mită a pornit în urmă cu două săptămâni. Atunci, andjunctul ministrului de interne al Republicii Moldova, Valentin Zubic, a declarat că un înalt funcţionar din Ambasada României la Chişinău este suspectat de luare de mită. El nu a dat nume, dar a lăsat să se înţeleagă faptul că ar fi vorba chiar despre consulul României la Chişinău, Alexandru Rusu. Potrivit lui Zubic, românul facilita obţinerea vizelor pentru România contra unor sume de bani.

Ministerul Român de Externe a reclamat că nu a fost informat oficial despre incident, dar autorităţile moldovene au susţinut contrariul. Chişinăul susţine că a trimis la Bucureşti o scrisoare în 26 iunie. Ministrul Cioroianu a precizat că scrisoarea respectivă nu justifică afirmaţiile referitoare la implicarea unui funcţionar al ambasadei Române de la Chişinău în acordarea ilegală de vize. Şeful diplomaţiei române a mai declarat că Ministerul de Externe, în colaborare cu alte instituţii ale statului, a declanşat deja propria anchetă în acest caz.

Replica Moldovei Ministerul moldovean de Interne ?nu a înscenat provocări? în ancheta privind fraudele cu vize, dosarele penale în acest caz având la bază ?dovezi bine instrumentate care respectă legislaţia în vigoare?, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt a Ministerului, Ala Meleca. Ea a precizat că Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova nu a primit nici un răspuns la o scrisoare oficială transmisă Consulatului român la Chişinău, prin care cerea colaborarea în ancheta referitoare la fraude comise în acordarea de vize româneşti cetăţenilor moldoveni.



Antena 3

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close