Antena 3 CNN Actualitate Miting de amploare la Dacia. 6.000 de muncitori au protestat în centrul Piteştiului (VIDEO)

Miting de amploare la Dacia. 6.000 de muncitori au protestat în centrul Piteştiului (VIDEO)

Miting de amploare la Dacia. 6.000 de muncitori au protestat în centrul Piteştiului <font color=red>(VIDEO)</font>
10 Apr 2008   •   10:15

Situaţia tensionată de la uzine de automobile Dacia nu şi-a găsit încă o rezolvare. Sindicaliştii au ieşit pentru a doua oară în stradă. Aproape 6.000 de oameni au participat joi, în centrul Piteştiului, la un miting de protest. Miercuri, tribunalul Argeş a decis că greva muncitorilor este legală. Sindicaliştii de la Automobile Dacia au intrat în grevă în data de 24 martie, pe o perioadă nedeterminată. Muncitorii sunt nemultumiţi de faptul că patronatul francez nu este de acord cu majorarea salariilor.

IMAGINI DE LA MITING:

De asemenea, sindicaliştii cer să fie mărite şi primele de Paşti şi Crăciun cu până la 50% din salariul mediu brut. Oamenii au decis să intre în grevă generală în momentul în care au primit din partea patronatului oferta de creştere salarială de doar 118 lei.

La scurt timp după începerea grevei, conducerea uzinei a venit cu o nouă ofertă, refuzată însă de muncitori. Discuţiile au continuat între cele două părţi, cea mai recentă rundă de negocieri având loc marţi după-amiază. Administraţia Dacia Piteşti a mărit oferta de la 250 de lei la 394 de lei, în două tranşe. Sindicaliştii nu au acceptat însă nici această propunere şi au decis continuare protestului.

În semn de solidaritate cu angajaţii de la Dacia, Antonio Almeida, preşedintele CGT, sindicat al grupului Renault a venit special de la Paris şi i-a îndemnat pe români să ceară salarii cât mai apropiate de ale muncitorilor francezi, în condiţile în care munca este aceeaşi.

?Uzina de la Piteşti se comportă foarte bine, iar Logan a devenit noua vacă de muls a Renault. Mutarea producţiei în ţările care au costuri mai mici, pentru a se îngrăşa pe spatele celor mai săraci, are limitele sale. Pentru CGT Renault, fabricarea maşinilor low cost nu trebuie să rimeze cu salarii mizerabile! Renault are suficiente resurse şi beneficii şi poate oferi creşterile salariale cerute de muncitori?, a declarat Antonio Almeida. De altfel, liderii sindicali de la două uzine Renault din Franţa şi-au exprimat susţinerea faţă de colegii lor de la Piteşti.

Antena 3

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close