Antena 3 CNN Actualitate Modificarea componenţei Comisiei de la Cotroceni este neconstituţională

Modificarea componenţei Comisiei de la Cotroceni este neconstituţională

Modificarea componenţei Comisiei de la Cotroceni este neconstituţională
27 Noi 2007   •   14:46

Cel puţin opt dosare penale de actuali sau foşti miniştri zac în sertarele procurorilor, pentru că nu are cine să le dea sau nu avizul de urmărire penală. Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa de Guvern care a schimbat, acum două luni, componenţa Comisiei Speciale de la Cotroceni, hotărând ca ea să fie formată din judecători, nu din reprezentanţi ai Preşedinţiei şi ministerelor. Ordonanţa Guvernului privind Comisia de la Cotroceni a fost reclamată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, care contestă mai multe articole.

Unele se referă la cine poate să ceară urmărirea penală a unui ministru, actual sau fost, altele se referă la componenţa comisiei speciale care ar trebui să dea avizul pentru începerea urmăririi penale. Ordonanţa Guvenului prevedea ca aceasta să fie formată din cinci judecători, desemnaţi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Vechea comisie era alcătuită din reprezentanţi ai ministerelor de Justiţie, Interne şi ai Preşedinţiei. Prin emiterea acelei ordonanţe, comisia care lucra deja la Cotroceni a fost desfiinţată.

DNA şi Parchetul General au făcut mai multe solicitări de începere a urmării penale în cazul unor demnitari. Este vorba despre fostul premier Adrian Năstase, actualul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, cel al Muncii, Paul Păcuraru, şi foştii miniştri Miron Mitrea, Zsolt Nagy, Victor Babiuc şi Codruţ Şereş.

Guvernul a refuzat să comenteze decizia Curţii Constituţionale şi aşteaptă ca ea să fie publicată în Monitorul Oficial.

În octombrie, premierul a justificat nevoia modificării Legii răspunderii ministeriale prin faptul că unii dintre membrii Comisiei, numiţi de miniştri de justiţie şi de interne, ar fi intrat în conflict de interese, dacă unul dintre cei doi miniştri ar fi făcut obiectul unei solicitări de începere a urmăririi penale.

Antena 3

×
Parteneri
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat
x close