Antena 3 CNN Actualitate Modificări în proiectul Legii salarizării unice. Vedeţi care sunt categoriile profesionale afectate

Modificări în proiectul Legii salarizării unice. Vedeţi care sunt categoriile profesionale afectate

Modificări în proiectul Legii salarizării unice. Vedeţi care sunt categoriile profesionale afectate
Sursa foto: Guvern
27 Iun 2009   •   17:16

Scăderile de 40 de procente din proiectul Legii unice de salarizare, pe drumul de la Ministerul Muncii la Guvern au facut vălvă zilele acestea în rândul bugetarilor. Iniţial cu jumătate de gură, Ministrul Muncii a recunoscut reducerea grilei. iar secretarul de stat Valentin Mocanu, cel implicat direct în negocierile cu sindicatele, a declarat că tăierile au fost operate fără a anunţa premierul.

Au urmat explicaţii: bugetul statului nu-şi poate permite o creştere a fondului de salarii cu 70%, cât a rezultat din negocierile cu sindicatele. Pe masa guvernului trebuia pus un proiect realist. Cei mai afectaţi sunt bugetarii aflaţi la baza grilei de salarizare, adică aceia care au cele mai mici salarii.

Iată datele din proiectul de lege care a ajuns pe masa guvernului, altul decât cel ieşit de la ultimele negocieri ale sindicatelor cu reprezentanţii Ministerului Muncii.

Spre exemplu, un profesor cu gradul I figurează în grila veche cu un coeficient maxim de 9,15, iar în grila nouă cu doar 5,45. Aceasta înseamnă că salariul maxim la care acesta ar putea ajunge prin legea unică de salarizare nu va mai ajunge la 5.490 de lei, ci doar la 3.270 de lei.

La fel, un profesor debutant are un grila veche un coeficient de 5.50, iar în cea nouă 3.25. Ca urmare, salariul maxim la care ar putea ajunge acesta nu va mai fi 3.300 de lei, ci doar 1.950 de lei.

Ceva mai bine stau cadrele universitare - coeficientul de salarizare în cazul lor nu a scăzut atât de mult.
Astfel, un profesor universitar în grila veche avea max 12.60, ceea ce înseamnă un salariu de maxim 7.560 de lei, iar în grila nouă, coeficientul maxim este de 10.10, reprezentând 6.060 de lei

De asemenea, un asistent universitar în grila veche are figura cu un coeficient maxim de 7.50, iar în cea nouă, doar 4.50. O scădere a salariului importantă: de la 4.560 lei la 2.760 lei.

Afectaţi de reduceri sunt şi cei din armată şi poliţie. Primii cărora le-au fost reduşi coeficienţii de salarizare sunt soldaţii şi militarii cu grade inferioare. Potrivit vechii grile un caporal avea coeficientul 4,10, iar în noua grilă doar 2,20. salariul său ar fi putut ajunge la 2.460 de lei dar nu va mai ajunge decât la 1.360 de lei.

Ca şi în cazul profesorilor, şefii armatei nu vor fi afectaţi atât de puternic. S-a tăiat şi din coeficienţii lor, dar nu atât de mult. Pentru un general, cifrele au scăzut de la 13,65 la 12,70.

O altă categorie de bugetari care va avea salariile mai mici decât s-au negociat, sunt medicii. În cazul unui medic primar coeficientul maxim s-a redus de la 9,80 la 5,75. Salariul său maxim ar fi putut pleca fără sporuri de la 5.880 de lei, dar nu va mai depăşi 3.450 de lei.

Şi bugetarii angajaţi la ministerul de Externe sunt afectaţi: de la ambasadori şi până la ataşaţii consulari. În cazul acestora, ministerul muncii a operat reduceri de peste 6 puncte.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close