Antena 3 CNN Actualitate Mohammad Yassin ? personaj cheie în răpirea jurnaliştilor

Mohammad Yassin ? personaj cheie în răpirea jurnaliştilor

Mohammad Yassin ? personaj cheie în răpirea jurnaliştilor
26 Iun 2007   •   07:30

Lista dezvăluirilor făcute de Omar Hayssam în dosarul privind răpirea jurnaliştilor români continuă cu o serie de noi documente publicate de jurnaliştii de la ?Gardianul?. Conform acestora, anchetatorii irakieni ar fi fost ajutaţi în cercetările lor de un anume Mohammad Yassin, care sub numele de doctorul Abu Helmi s-a declarat trimisul personal al preşedintelui României. Dezvăluirea reiese din declaraţia fratelui lui Mohamad Munaf, publicată de ziariştii de la ?Gardianul?. Fratele lui Mohamad Munaf, Youssef a fost arestat în aprilie 2005 de autorităţile irakiene sub acuzaţia de implicare în răpirea celor trei jurnalişti români. Din declaraţia acestuia, preluată de ziariştii de la Gardianul de la Omar Hayssam, reiese faptul că la anchetarea lui a participat şi Mohamad Yassin, cunoscut şi sub numele de doctorul Abu Helmi, în calitate de trimis personal al preşedintelui României.

Youssef spune că doctorul i-ar fi cerut să-l declare pe Omar Hayssam, capul operaţiunii de răpire a jurnaliştilor. Acelaşi tip de presiuni ar fi fost exercitate şi asupra lui Ibrahim Yassin Kadhem, un alt nume implicat în dosarul răpirii jurnaliştilor români. Conform declaraţiei acestuia, publicată de ?Gardianul?, doctorul Abu Helmi i-ar fi cerut şi lui să-l acuze de răpire pe Omar Hayssam.

Atât el, cât şi fratele lui Mohamad Munaf spun că au refuzat acest lucru şi în consecinţă au fost torturaţi de autorităţile irakiene în scopul obţinerii acestor mărturii. Dar Mohamad Yassin nu a fost singurul care s-a declarat împuternicit sau reprezentant al autorităţilor române. La procesul lui Mohamad Munaf, în sala de judecată s-au aflat doi ofiţeri americani care au avut o scurtă discuţie cu judecătorul înainte ca acesta să dea verdictul.

Unul dintre ei era locotenentul Robert Pirone, avocat la biroul de legatură cu Tribunalul Penal Central irakian din Bagdad. Acesta a afirmat că a participat la procesul lui Munaf pentru a formula plângerea oficială din partea Ambasadei României la Bagdad. Pe lângă aceasta, Pirone a mai declarat că Mohamad Munaf i-a însoţit pe jurnaliştii români şi că s-au facut negocieri pentru eliberarea lor în schimbul unei răscumpărări. Declaraţiile avocatului american au fost contestate de autorităţile de la Bucureşti, mai spun aceiaşi jurnalişti.

Antena 3

×
Parteneri
Generalul Florian Coldea, audiat de procurorii DNA în calitate de suspect
x close