Antena 3 CNN Actualitate Monument ridicat în Republica Moldova de Primăria Buzău în memoria lui Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ la 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Monument ridicat în Republica Moldova de Primăria Buzău în memoria lui Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ la 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Momente emoţionante în Republica Moldova la împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Au fost omagiaţi doi dintre artizanii acestui eveniment foarte important din istoria românilor de pretutindeni: Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ. Totul a fost realizat de Primăria Municipiului Buzău, în parteneriat cu reprezentanţii Consiliului Raional Ialoveni.

Monument ridicat în Republica Moldova de Primăria Buzău în memoria lui Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ la 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mar 2023   •   19:10

Ziua a început într-un cadru festiv chiar în sala în care a fost semnată Declaraţia de Unire dintre cele două ţări. Sala Unirii a fost gazda unei sesiuni de comunicări ştiinţifice intitulată "105 ani de la Unirea Basarabiei cu România - unde-s doi puterea creşte. Lecţia de demnitate a anului 1918".

Invitata de onoare a fost Irina Vlăduca Marghiloman, strănepoata şi ultima descendentă a lui Alexandru Marghiloman.

"Românii de aici sunt români care iubesc unirea, îl iubesc pe Marghiloman, ne-au dovedit în ultimii patru ani de când venim aici şi ar trebui şi partea cealaltă să ia exemplu", a declarat Irina Vlăduca Marghiloman.

Cel mai important moment al zilei a avut loc în localitatea Ialoveni, acolo a fost dezvelit un ansamblu sculptural cu busturile celor doi oameni politici amplasate în Parcul Sfatul Ţării.

"Astăzi, după 105 ani suntem aici şi îmi permiteţi să vă spun clar şi răspicat că nimic nu s-a schimbat. România va fi acolo unde o cheamă datoria şi vocea sângelui", a precizat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a amintit despre decizia prin care limba română a devenit limbă de stat în Republica Moldova.

Inaugurarea celor două statui reprezintă o premieră pentru Republica Moldova. Nu există pe teritoriul Republicii un asemenea monument din cauză că numele celor doi a fost şters din cărţile de istorie de către sovietici.

Primarul Buzăului şi-a luat angajamentul că Sala Unirii, care se află într-o avansată stare de degradare, va fi reabilitată, iar costurile vor fi suportate de către Consiliul Local Buzău.

"E un moment istoric şi astăzi cred că am făcut istorie. Pentru prima dată în România sau în Moldova, sunt statuile acestor mari români. Este un moment simbolic care să ajute pe toţi românii pentru că avem o singură soartă împreună tot poporul român. Această unire trebuie să aibă loc şi sunt convins că va avea loc. Este o reparaţie morală", a explicat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Seria de evenimente a fost încheiată cu un concert impresionant pus în scenă la Palatul Naţional "Nicolae Sulac" din Chişinău. Organizatorii, prin vocile celor doi miniştri ai Culturii, i-au premiat pentru întreaga carieră pe Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe şi Nicolae Botgros în ropotele de aplauze ale spectatorilor.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close