Antena 3 CNN Actualitate Motivarea C.C. - CNSAS aducea prejudicii demnităţii şi integrităţii persoanelor

Motivarea C.C. - CNSAS aducea prejudicii demnităţii şi integrităţii persoanelor

Motivarea C.C. - CNSAS aducea prejudicii demnităţii şi integrităţii persoanelor
01 Feb 2008   •   12:48

Curtea Constituţională a publicat vineri motivarea deciziei de joi prin care a declarat ca fiind neconstituţională Legea privind funcţionarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. ?Analizând conţinutul normativ al textelor criticate, Curtea constată că activitatea desfăşurată de CNSAS şi de Colegiul Consiliului în vederea stabilirii participării unei persoane la poliţia politică comunistă este o activitate colegială, că în cadrul acestei activităţi se administrează şi se evaluează probe şi că verdictul de participare la poliţie politică se dă prin votul membrilor Colegiului în urma dezbaterii cazului cercetat. Aceste reguli sunt specifice procedurilor jurisdicţionale?, a se arată în motivarea Curţii.

Totodată, Curtea a mai constatat că prin abaterile de la statutul constituţional al justiţiei şi prin ?confuzia între funcţia de anchetă, cea de judecată şi cea de soluţionare a căilor de atac împotriva propriilor decizii, prin lipsa de contradictorialitate şi publicitate a dezbaterilor, prin limitarea dreptului la apărare al persoanelor verificate prin liberul arbitru în administrarea şi aprecierea probelor, precum şi prin posibilitatea de a da în acelaşi cauze verdicte noi, contrare celor validate prin deciziile definitive ale instanţelor judecătoreşti, jurisdicţia exercitată de CNSAS şi de Colegiul Consiliului se defineşte ca o jurisdicţie extraordinară, iar natura juridică a organelor care o exercită este cea a instanţelor extraordinare interzise de art. 126, alin.5 din Constituţia României?.

În motivarea CCR se mai arată că reglementarea deconspirării poliţiei comuniste şi accesului la informaţii privind activitatea acesteia prin intermediul unei jurisdicţii extraordinare este de natură să aducă prejudicii demnităţii şi integrităţii persoanelor nevinovate supuse verificării prin simpla împrejurare că se încadrează în categoriile prevăzute de legea CNSAS.

Antena 3


×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close