Antena 3 CNN Actualitate Mugur Ciuvică, la Sinteza Zilei: Traian Băsescu încearcă să ia din voturile fostului PRM

Mugur Ciuvică, la Sinteza Zilei: Traian Băsescu încearcă să ia din voturile fostului PRM

Mugur Ciuvică, la Sinteza Zilei: Traian Băsescu încearcă să ia din voturile fostului PRM
Sursa foto: Sinteza Zilei
15 Mar 2009   •   22:46

"Reacţia noastră a fost exagerată. Forma prin care preşedinţia ungară a solicitat această vizită a fost nepotrivită", a declarat, la Sinteza Zilei, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, referindu-se la scandalul iscat în jurul vizitei preşedintelui Ungariei, Solyom Laszlo.

Vizita a fost devansată cu o zi, pentru că autorităţile aeronautice române i-ar fi retras permisiunea de aterizare, duminică, la Târgu Mureş, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei Prezidenţiale a Ungariei.

"Vizita preşedintelui Solyom Laszlo, programată pentru după-amiaza zilei de duminică, în România, în secuime, a fost devansată pentru după-masa zilei de sâmbătă. Schimbarea datei a fost necesară pentru că autorităţile aeronautice au retras permisiunea de aterizare la Târgu Mureş", se arată în comunicat.

Autorităţile române neagă că ar fi retras preşedintelui ungar permisiunea de aterizare şi pasează responsabilitatea de la o instituţie la alta: "Cunoaştem faptul că s-au făcut solicitări pentru efectuarea zborului şi că noi am răspuns pozitiv", spune Ştefan Petru Runcan, directorul aeroportului Transilvania din Târgu Mureş. Pe de altă parte, Adrian Vasilache, preşedintele Autorităţii Aeronautice Civile Române, spune că instituţia pe care o conduce nu are nicio "implicare în autorizarea sau neautorizarea acestui zbor".

În urma incidentului, ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de către reprezentanţii Ministerului român de Externe. În acelaşi timp, autorităţile ungare vor evalua situaţia în cursul săptămânii viitoare, când MAE ungar doreşte să aibă discuţii cu un invitat şi ambasadorul României, potrivit MTI.

Budapesta este nedumerită de decizia autorităţilor române, potrivit căreia avionul preşedintelui Ungariei nu a primit autorizaţia de aterizare pe aeroportul din Târgu Mureş.

"Sperăm foarte mult că este vorba despre o neîntelegere", a subliniat un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria.

În cadrul ediţiei speciale a emisiunii Sinteza Zilei, difuzată duminică la Antena 3, Mugur Ciuvică a mai declarat că incidentele din ultima perioadă, care vizează minoritatea maghiară, par să aibă un numitor comun - Traian Băsescu şi campania electorală.

"În ultima vreme, domnul Traian Băsescu a început cumva să tulbure apele - că tot vorbea el de cei care pescuiesc în ape tulburi - să tulbure apele legat de relaţia cu minoritatea maghiară din România. Să vorbească de autonomie în momentul în care maghiarii din România nu ridicaseră problema asta în mod acut prin vreo manifestare, prin vreun miting, sau ceva care să incite spiritele la Bucureşti. Cred că, în vederea campaniei electorale de la toamnă, Traian Băsescu vrea să se poziţioneze în zona asta în care el apără ţărişoara de iredentismul maghiar, încercând să ia din voturile fostului PRM - că nu mai există - sau zonele astea naţionaliste ciudate din electoratul românesc, să ia voturile profitând de căderea lui Vadim Tudor, practic dispariţia lui de pe scena politică, (...) având şi o retorică apropiată, chiar dacă mai puţin exagerată faţă de cea a lui Vadim Tudor", a declarat preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică.

Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei

Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3

Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3

Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Schimbare radicală la cardul de sănătate. Anunţul Ministrului Digitalizării
x close