Antena 3 CNN Actualitate Zeci de nave de război ale NATO au ajuns în Marea Neagră pentru exerciţiul Sea Shield 24

Zeci de nave de război ale NATO au ajuns în Marea Neagră pentru exerciţiul Sea Shield 24

O amplă desfășurare de forțe NATO are loc în zona Mării Negre în perioada următoarelor două săptămâni.

de Cătălina Buzoianu    |    08 Apr 2024   •   15:09

Alianța Nord-Atlantică a deplasat aici zeci de nave de război și avioane de luptă pentru exercițiul multinațional "Sea Shield 24", organizat de Forțele Navale Române în perioada 8 - 21 aprilie, potrivit unei informări oficiale de pe site-ul instituției.

"Este cel mai complex eveniment condus de Forțele Navale Române în anul de instrucție 2024, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale 'Viceamiral Ioan Georgescu'", precizează sursa citată.

La operațiuni vor lua parte România și 12 state aliate și partenere, acestea fiind Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii.

Peste 2.200 de militari, 27 de nave maritime și fluviale, 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațiuni se vor antrena în Marea Neagră, în zona costieră, pe fluviu și în Delta Dunării, pentru misiuni privind combaterea activităților ilegale, controlul maritim și fluvial, căutarea și salvarea pe mare, acordarea asistenței navelor aflate în dificultate și asigurarea securității la nivelul infrastructurii critice.

În GALERIA FOTO următoare, nave aliate participă la exerciții militare maritime:

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Conform sursei citate, acest exercițiu contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante.

Totodată, se urmărește optimizarea efortului interinstituțional și sincronizarea ciclurilor de planificare la nivelul Forțelor Navale, în cooperare cu celelalte categorii de forțe.

Prima ediție a Exercițiului multinațional "Sea Shield" a avut loc în anul 2015, scenariile acestuia fiind adaptate continuu pentru a răspunde, rapid și eficient, la întregul spectru de amenințări la adresa securității și stabilității regionale, se mai spune în informarea Forțelor Navale Române.

×
Subiecte în articol: Sea Shield 24 Marea Neagrã NATO
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close