Antena 3 CNN Actualitate Alertă! Navigator român, aflat la bordul unui tanc petrolier, răpit de piraţi în Golful Guineei

Alertă! Navigator român, aflat la bordul unui tanc petrolier, răpit de piraţi în Golful Guineei

Un român aflat la bordul unui tanc petrolier a fost răpit de piraţi în Golful Guineei, alături de alți 3 marinari. Printre cei 23 de marinari de pe navă se aflau ruşi, filipinezi, dar și români. Nava se află acum în siguranţă cu restul echipajului la bord.

Alertă! Navigator român, aflat la bordul unui tanc petrolier, răpit de piraţi în Golful Guineei
Sursa foto: Pixabay.com
de Dan Gabor    |    30 Noi 2020   •   18:45

"Atacul tancului Agisilaos înregistrat în Insulele Marshall a fost raportat pe 29 noiembrie 2020, în timp ce acesta se afla la cinci mile marine de la marginea de vest a Golfului Guineei şi la 22 de mile marine la vest de Togo. Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea prin manevre evazive, dar nu a avut succes.

Petrolierul ar fi avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, inclusiv cetăţeni ruşi, români şi filipinezi”, se arată în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

SLN a precizat că acesta este cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în apele Golfului Guineei în 2020, cu 122 de echipaje răpite de pe nave, arată datele din Dryad. Atacul este raportat în spatele unui şir de răpiri reuşite în zonă în ultima lună.
 

"Nava a fost atacată de pirați ieri noapte, la ora 22.00, ora internațională. La bordul navei se aflau 23 de oameni, printre care și români. A fost dată alarma, oamenii au încercat să evite acele șalupe ale piraților, dar nu au reușit. A fost luați patru ostatici din cei care nu au ajuns la timp la camera de siguranță special alocată în caz de atac pirateresc", a spus la Antena 3 Adrian Mihălciouiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.

 

MAE anunță constituirea unei celule de criză interinstituționale în cazul navei care a fost atacată de pirați.

"Cu privire la informațiile din mass media internațională privind un incident produs la data de 29 noiembrie a.c. în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos și care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care și un cetățean român, Ministerul Afacerilor Externe precizează că. din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost deja convocată, în regim de urgență, Celula de criză interinstituțională"

Celula a fost convocată în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri.

„De asemenea, MAE menține legătura atât cu armatorul/angajatorul cetățeanului român în cauză, cât și cu Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru alte informații relevante în acest context”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

×
Subiecte în articol: român răpit
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close