Antena 3 CNN Actualitate Nea Cornel, singurul român care l-a bătut pe Vladimir Putin cu mâinile goale

Nea Cornel, singurul român care l-a bătut pe Vladimir Putin cu mâinile goale

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost învins de un român la ”Dinamoviada” din 1976.

Nea Cornel, singurul român care l-a bătut pe Vladimir Putin cu mâinile goale
de Gabriel Dano    |    02 Mar 2022   •   17:58

”Dinamoviadele” au apărut în anii ’50, în perioada Războiului Rece, la concurență cu ”Spartachiadele”. La primele participau doar angajații Ministerelor de Interne din statele ”pretine”, la cele din urmă, numai sportivii Ministerului Apărării, relatează jurnalistul Cătălin Oprișan, în as.ro.

Pentru fiecare disciplină în parte se alegea un oraș, iar întrecerile, chiar dacă sună a șablon, erau viu disputate. O anticameră serioasă pentru ”europene”, ”mondiale” sau Jocurile Olimpice.

Cu un an înainte, ”Dinamoviada” de Judo a avut loc la Minsk. ”La competiție au participat studenți de la școlile de ofițeri de Interne. La judo, erau cinci categorii, la fiecare dintre acestea concurau între 22 și 24 de sportivi. Eu eram la categoria 63 de kilograme, iar Putin – la 70 de kilograme”, relatează Constantin Niculae, tatăl lui Marius, fost preparator fizic la echipa de fotbal Dinamo București.

Vladimir Putin era în anul 3 la Academia de Poliție și a ocupat atunci locul secund la categoria lui. A promis că nu mai participă la concursuri, pentru a se concentra pe cariera de ofițer”, precizează Niculae.

Dar Vladimir Putin nu a putut sta deoparte. După ce devine ”Maestru al Sportului” la Sambo, peste doi ani primește aceeași distincție și la Judo. În 1976, este campionul orașului Leningrad. E anul în care are loc o nouă ”Dinamoviadă” la Judo, de această dată la Moscova.

”Eram subofițer al Academiei de Poliție. El nu știu ce hram purta”, începe istorisirea și Cornel Roman, în timp ce râde. Născut înn 1952, a jucat fotbal, dar n-a rămas acolo, s-a tras spre tatami. Așa s-a găsit cu cel care ține acum, pe jar, Omenirea.

”Îmi aduc aminte că am câștigat la puncte greu, foarte greu. Știți cum se spune: ții minte pe cine te învinge, nu pe cine bați”, spune antrenorul.

”Dacă ar fi să mă mai lupt cu cel mai puternic om al lumii, m-aș băga! Sincer, am curaj, dar nu mai pot fizic!”, recunoaște, astăzi, ofițerul de rezervă, singurul român care l-a bătut pe Vladimir Putin cu mâinile goale.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close