Antena 3 CNN Actualitate Negocieri cu scandal între Biserica Ortodoxă din România şi cea din Rusia

Negocieri cu scandal între Biserica Ortodoxă din România şi cea din Rusia

Negocieri cu scandal între Biserica Ortodoxă din România şi cea din Rusia
23 Noi 2007   •   15:54

Negocierile desfăşurate joi între delegaţiile Bisericilor Ortodoxe din România şi Rusia au început într-o atmosferă de scandal, transmite publicaţia Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, ?Pravoslavie?. Discuţiile vin ca urmare a conflictului canonic izbucnit de reactivarea a trei eparhii pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit publicaţiei citate, ?chiar de la începutul întâlnirii, sub pretextul că nu a fost înştiinţată cu privire la participarea la negocieri a unei a treia părţi, delegaţia Patriarhiei României a cerut ca mitropolitul bulgar Gavriil Lovcianski să părăsească negocierile?.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse au încercat să justifice prezenţa la discuţii a mitropolitului Gavriil prin faptul că aceasta reprezintă un semn de respect faţă de Biserica Ortodoxă din Bulgaria, pe teritoriul căreia are loc întâlnirea, relatează publicaţia menţionată, arătând că ?partea română a fost imposibil de înduplecat?. În consecinţă, mitropolitul Gavriil s-a retras de la negocieri.

În cadrul negocierilor, Patriarhia rusă a cerut părţii române să renunţe la reînfiinţarea celor trei eparhii pe teritoriul său canonic din Republica Moldova, în cadrul Mitropoliei Basarabiei. ?Ne-am exprimat nedumerirea şi indignarea că Biserica Ortodoxă Română a activat trei eparhii pe teritoriul Moldovei şi Ucrainei, gest pe care îl percepem ca o invazie a teritoriului canonic al patriarhiei Moscovei?, a declarat episcopul rus prezent la discuţii.

Replica Patriarhiei Române
Răspunsul Bisericii Ortodoxe din România nu s-a lăsat aşteptat. Într-un comunicat de presă, Patriarhia Română informează că delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a susţinut ca ambele Mitropolii Ortodoxe din R. Moldova să cultive dialogul şi cooperarea frăţească, iar cele două Patriarhii să găsească împreună o soluţie canonică şi pastorală ?adecvată complexităţii situaţiei din zonă, pentru apărarea şi promovarea Ortodoxiei?.

?Dialogul dintre cele două Patriarhii s-a reluat după opt ani şi s-a desfăşurat într-o atmosferă de frăţietate ortodoxă, fiecare dintre părţi prezentând punctul său de vedere. Deşi poziţiile privind reactivarea eparhiilor sunt diferite, totuşi s-a căzut de acord asupra necesităţii aprofundării tuturor aspectelor ce pot conduce la clarificarea situaţiei complexe bisericeşti din statul independent Republica Moldova, unde coexistă două tradiţii bisericeşti ortodoxe: cea românească şi cea rusească?, se arată în comunicat.

Foto: Patriarhul Bisericii Ortodoxe din România (stânga) şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Rusia (dreapta)

Antena 3

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close