Antena 3 Actualitate Negocieri cu scandal între Biserica Ortodoxă din România şi cea din Rusia

Negocieri cu scandal între Biserica Ortodoxă din România şi cea din Rusia

23 Noi 2007   •   15:54
Negocieri cu scandal între Biserica Ortodoxă din România şi cea din Rusia

Negocierile desfăşurate joi între delegaţiile Bisericilor Ortodoxe din România şi Rusia au început într-o atmosferă de scandal, transmite publicaţia Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, ?Pravoslavie?. Discuţiile vin ca urmare a conflictului canonic izbucnit de reactivarea a trei eparhii pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit publicaţiei citate, ?chiar de la începutul întâlnirii, sub pretextul că nu a fost înştiinţată cu privire la participarea la negocieri a unei a treia părţi, delegaţia Patriarhiei României a cerut ca mitropolitul bulgar Gavriil Lovcianski să părăsească negocierile?.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse au încercat să justifice prezenţa la discuţii a mitropolitului Gavriil prin faptul că aceasta reprezintă un semn de respect faţă de Biserica Ortodoxă din Bulgaria, pe teritoriul căreia are loc întâlnirea, relatează publicaţia menţionată, arătând că ?partea română a fost imposibil de înduplecat?. În consecinţă, mitropolitul Gavriil s-a retras de la negocieri.

În cadrul negocierilor, Patriarhia rusă a cerut părţii române să renunţe la reînfiinţarea celor trei eparhii pe teritoriul său canonic din Republica Moldova, în cadrul Mitropoliei Basarabiei. ?Ne-am exprimat nedumerirea şi indignarea că Biserica Ortodoxă Română a activat trei eparhii pe teritoriul Moldovei şi Ucrainei, gest pe care îl percepem ca o invazie a teritoriului canonic al patriarhiei Moscovei?, a declarat episcopul rus prezent la discuţii.

Replica Patriarhiei Române
Răspunsul Bisericii Ortodoxe din România nu s-a lăsat aşteptat. Într-un comunicat de presă, Patriarhia Română informează că delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a susţinut ca ambele Mitropolii Ortodoxe din R. Moldova să cultive dialogul şi cooperarea frăţească, iar cele două Patriarhii să găsească împreună o soluţie canonică şi pastorală ?adecvată complexităţii situaţiei din zonă, pentru apărarea şi promovarea Ortodoxiei?.

?Dialogul dintre cele două Patriarhii s-a reluat după opt ani şi s-a desfăşurat într-o atmosferă de frăţietate ortodoxă, fiecare dintre părţi prezentând punctul său de vedere. Deşi poziţiile privind reactivarea eparhiilor sunt diferite, totuşi s-a căzut de acord asupra necesităţii aprofundării tuturor aspectelor ce pot conduce la clarificarea situaţiei complexe bisericeşti din statul independent Republica Moldova, unde coexistă două tradiţii bisericeşti ortodoxe: cea românească şi cea rusească?, se arată în comunicat.

Foto: Patriarhul Bisericii Ortodoxe din România (stânga) şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Rusia (dreapta)

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close