Antena 3 CNN Actualitate Nelu Iordache, trimis în judecată în dosarul deturnării fondurilor pentru autostrada Nădlac-Arad

Nelu Iordache, trimis în judecată în dosarul deturnării fondurilor pentru autostrada Nădlac-Arad

Nelu Iordache, trimis în judecată în dosarul deturnării fondurilor pentru autostrada Nădlac-Arad
Sursa foto: Foto:Agerpres
29 Apr 2013   •   17:30

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, informează Mediafax.
   
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (61 de acte materiale), utilizarea cu rea-credinţă a creditului societăţii, în formă continuată (trei acte materiale), delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (136 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (20 acte materiale de instigare şi şapte de autorat), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (35 de acte materiale, din care 20 de acte materiale de autorat şi 15 acte materiale de instigare), două infracţiuni de spălare de bani, în formă continuată, două infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dintre care una în formă continuată.
   
Dosarul a fost trimis vineri la Tribunalul Bucureşti, instanţa dispunând ca Nelu Iordache să fie judecat în arest. Primul termen al procesului a fost stabilit de instanţă la 20 mai.
   
Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL care a încheiat contractul cu CNADNR SA.
   
Anchetatorii au arătat, în documentul citat, că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA "a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar".

Totodată, procurorii susţin că Nelu Iordache ar fi retras din banii pentru primului tronson de autostradă suma de 9.861.000 de lei "cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele SC Romstrade SRL".
   
Banii destinaţi construirii primului tronson din autostrada Nădlac - Arad au mai fost folosiţi de Nelu Iordache pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante totalizând 2.073.212,20 lei aferente unui contract de credit, precum şi "cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni , precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni", potrivit procurorilor.
   
"Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii. Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor, şi anume avansul încasat de la CNDNR SA şi pentru a-i folosi în interes propriu şi al societăţilor în care era interesat, inculpatul Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe bază de facturi ce atestau operaţiuni fictive, prin anumite firme", potrivit rechizitoriului procurorilor.
   
Schimbarea de către Romstrade a destinaţiei fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac - Arad a dus la nerealizarea proiectului şi suspendarea plăţilor de către Comisia Europeană.
   

×
Subiecte în articol: Nelu Iordache

Sinteza Zilei

Florin Piersic, truc pentru o memorie ageră la orice vârstă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close