Antena 3 CNN Actualitate Nicolae Ciucă, despre canalul Bâstroe: "O să fie sesizată Comisia Europeană"

Nicolae Ciucă, despre canalul Bâstroe: "O să fie sesizată Comisia Europeană"

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, luni, că orice excede lucrărilor de întreținere a canalului Bâstroe va fi clarificat între ţara noastră şi Ucraina, dar va fi sesizată şi Comisia Europeană.

Nicolae Ciucă, despre canalul Bâstroe: "O să fie sesizată Comisia Europeană"
Sursa foto: Facebook/Nicolae Ciuca
de Georgiana Adam    |    20 Feb 2023   •   14:41

"Orice excede lucrărilor de întreținere a canalului Bâstroe va fi clarificat între autoritățile din România și cele din Ucraina și, desigur, o să fie sesizată Comisia Europeană", spune Nicolae Ciucă.

"Schimbul de documente între instituțiile din România și cele din Ucraina, inclusiv ultimul răspuns al Ambasadei Ucrainei la București, redă faptul că lucrările au fost unele de întreținere și nu de adâncire a navigabilului.

Nu s-a schimbat cu nimic ceea ce v-am declarat de dimineață, înainte de intrarea în ședință, față de ce vă răspuns acum. Tot ce noi am realizat, instituțional, până în acest moment, vizează menținerea activităților părții ucrainene pe canalul Bâstroe în limita lucrărilor de întreținere. 

Orice excede acestor lucrări, o să fie clarificat între autoritățile din Românie și cele din Ucraina și, desigur, o să fie sesizată Comisia Europeană", a apus, luni, premierul Nicolae Ciucă.

El afirmă că nu știe dacă lucrările ucrainenilor au fost făcute din bani europeni.

"Cert este că anul trecut, pe documentele pe care mi le-a pus la dispoziție Ministerul Afacerilor Externe, nu a existat un acord al MAE în acest sens. (...) Nu am o astfel de informare (că Ucraina ar intenționa construirea unei hidrocentrale în zona Bâstroe - n.r.).

Noi am discutat cu partenerii și cu vecinii noștri ucrainieni și de asemenea cu Comisia și, Canalul Sulina îl punem la dispoziție, din toate punctele de vedere contribuind la tot ceea ce înseamnă asigurarea șenalului navigabil, astfel încât să putem să folosim la maxim Canalul Sulina. 

Ca atare, există o serie întreagă de demersuri care sunt în derulare și sperăm ca într-o perioadă de timp scurtă să putem să asigurăm circulația pe Canalul Sulina pe timp de noapte. Atunci, traficul s-ar fluidiza și ar permite să funcționeze în limite de normalitate", adaugă premierul.

De asemenea, Ciucă a reamintit că a cerut tuturor autorităților să verifice situația din punct de vedere tehnic.

"Până în momentul în care nu am datele tehnice nu speculez pe marginea acestui subiect. (...) În acest moment nu există acea adâncime care să asigure navigația navelor cu pescaj atât de mare”, mai spune Nicolae Ciucă.

Întrebat ce mai pot face autoritățile de la București dacă sunt puse în fața faptului împlinit, în afară de informat Comisia Europeană, el spune: "Se discută cât se poate de concret cu autoritățile din Ucraina. 

Ministrul Aurescu a vorbit Sâmbătă cu ministrul de Externe Kuleba și au clarificat cât se poate de bine acest subiect, legat de ce se desfășoară. S-au întâlnit la Munchen și au discutat în bilateral acest subiect", a continuat Nicolae Ciucă.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă Canalul Bastroe
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close