Antena 3 CNN Actualitate Nicolăescu, acuzat că i-a făcut pe farmacişti ?hoţi, îmbulinaţi şi hiene?

Nicolăescu, acuzat că i-a făcut pe farmacişti ?hoţi, îmbulinaţi şi hiene?

Nicolăescu, acuzat că i-a făcut pe farmacişti ?hoţi, îmbulinaţi şi hiene?
17 Mar 2008   •   17:09

Farmaciştii reacţionează la acuzele formulatele de ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu.Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) şi-a exprimat dezacordul faţă de afirmaţiile jignitoare ale ministrului la adresa farmaciştilor, fără a aduce dovezi în sprijinul acestora. Preşedintele Uniunii, Ioan Anghel, susţine că afirmaţiile gen ?hoţi, îmbulinaţi şi hiene? au adus prejudicii grave de imagine acestei categorii profesionale, asfel, UPLR fiind hotărâtă să susţină necondiţionat demersurile Colegiului Farmaciştilor din România în apărarea imaginii şi demnităţii.

Potrivit vicepreşedintelui Colegiului Farmaciştilor, Elena Popescu, în toate ţările Europei, prescrirea medicamentelor se face pe denumirea comună internaţională (DCI) a produsului. "Dacă medicul va prescrie denumirea comercială, bolnavul va fi pus pe drumuri. Este nevoie ca farmacistul să poată face susbstituţia medicamentului dacă nu are produsul prescris. Apoi, medicii nu cunosc preţurile medicamentelor. Ei pot prescrie cele mai scumpe medicamente. Casa de Asigurări de Sănătate decontează preţul de referinţă, adică cel mai mic. În aceste condiţii, bolnavul fie va plăti din buzunar diferenţa, fie va merge înapoi la medic să-i prescrie produsul ieftin", a adăugat Popescu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, ?noul contract cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2008 prevede că medicii vor prescrie denumirea medicamentului cu care este vândut în farmacii, fiind acceptată substituţia generică numai în situaţii speciale?.

Reacţia Colegiului Farmaciştilor este urmare a declaraţiilor de la mijlocul lunii februarie ale ministrului Sănătăţii, de la Târgu Mureş, potrivit cărora farmaciştii "se agită acum pentru că trebuie să intre în vigoare prevederea prin care sunt obligaţi să scrie pe reţete medicamentul şi nu substanţa activă", care le permitea să dea medicamente foarte scumpe.

Ministrul Sănătăţii a mai susţinut că farmaciştii s-au ?îmbuibat?, iar prevederea pe care el a introdus-o în contractul-cadru va avea rolul de a apăra ?buzunarele oamenilor şi ale bugetului de stat?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close