Antena 3 CNN Actualitate Nicolăescu la News First: Exodul medicilor se va stopa când vor fi plătiţi mai bine

Nicolăescu la News First: Exodul medicilor se va stopa când vor fi plătiţi mai bine

Nicolăescu la News First: Exodul medicilor se va stopa când vor fi plătiţi mai bine
06 Iun 2008   •   15:53

"Exodul medicilor este un titlu de presă, dar a pleca chiar şi un medic este o problemă. În toate ţările au loc asemenea mişcări ale forţelor de muncă. La noi a căpătat o dimensiune mai mare pentru că nu ştim cine pleacă efectiv din ţară, nu avem evidenţe, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la emisiunea News First de la Radio News Fm . Declaraţia a fost făcută în contextul crizei cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, cadrele medicale alegând să muncească în alte ţări, din cauza condiţiilor proaste din spitale şi a salarizării cu mult sub nivelul altor state din UE.

"Asemenea fenomene există de mulţi ani, doar că, până în 2007, plecau şi lucrau ilegal", a spus ministrul Eugen Nicolăescu. "Pentru că există această tendinţă am umblat la legislaţie, introducând rezidenţiatul pe post, pentru a încerca să ştim că acolo vom avea medici", a declarat Eugen Nicolăescu, la emisiunea News First.

Acesta a continuat subliniind că, "în iunie organizăm pentru prima oară acest examen. Vom introduce rezidenţiate care îi vor obliga să muncească aici", a spus ministrul Sănătăţii. Nicolăescu a precizat că "această obligativitate însemnă totuşi a le respecta opţiunea, ei vor avea posibilitatea să lucreze la un rezidenţiat obişnuit, dacă nu doresc un rezidenţiat unde trebuie să rămână", a spus ministrul, la Radio News FM.

De asemenea, "ne-am gândit să realizăm şi şcoli de stat pentru asistenţi deoarece sunt unele locuri unde nu avem asistenţi, pentru că ne pleacă toţi", a declarat Eugen Nicolăescu. Conform acestuia, "există un fenomen firesc al circulaţiei medicilor, care vor pleca acolo unde sunt mai bine plătiţi. Pe măsură ce şi România va avea bani pentru a-i plăti mai bine şi pentru a achiziţiona aparate medicale performante, probabil că acest exod se va stopa", susţine ministrul.

Eugen Nicolăescu a continuat discuţia pe aceeaşi temă precizând că "dotările pe care le vom face vor încerca să acopere cele mai bune condiţii din alte ţări. Noi nu putem să crştem salarii decât din banii pe care-i avem. În 2007, la nivelul României, salariile au crescut cu 25 la sută iar ale medicilor cu 45 la sută, acesta fiind un semnal pe care-l dăm că ne interesează soarta medicilor", a încheiat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, la emisiunea News First, de la Radio News FM.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close