Antena 3 CNN Actualitate Nocturna noului stadion Lia Manoliu va consuma curent electric cât un cartier întreg

Nocturna noului stadion Lia Manoliu va consuma curent electric cât un cartier întreg

Nocturna noului stadion Lia Manoliu va consuma curent electric cât un cartier întreg
Sursa foto: Stasdionul National
08 Mai 2009   •   21:31

Stadionul Lia Manoliu va avea cea mai spectaculoasă nocturnă, dar va fi şi un vampir de energie. Când luminile se vor aprinde, primăria va băga mâna adânc în buzunar să plătească factura. La un singur meci, baia de lumină de pe noul stadion va consuma cât un cartier întreg.

Muncitorii de la stadionul Lia Manoliu au început deja să lucreze la instalaţia de nocturnă. Va fi cea mai mare realizată până acum în România spun constructorii, însă şi o problemă pe măsură: nu au de unde să ia curent. Cea mai apropiată sursă de electricitate este tocmai la trei kilometri distanţă. Acolo este un transformator suficient de puternic ca să suporte consumul uriaş de energie.

?Noi ne gândim de acum la partea de consum şi cum să tatonăm investiţia din punct de vedere financiar. 90 de minute de meci este un consum cât e iluminatul public în sectorul cartierului Pantelimon?, explică primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Şefii Primăriei Capitalei deja se gândesc la factura de curent. Şi cum pe noul stadion nu se va juca doar un meci pe lună, socoteală e încurcată. Din cauza consumului extrem de mare de energie electrică, există riscul ca întreg sectorul 2 să rămână pe întuneric. Şi cum e criză şi bugetul limitat becurile ecologice ar putea fi o soluţie.

Noul stadion va avea 50.000 de locuri şi cu tribunele complet acoperite. Construcţia va fi gata la anul în 2011 urmând să găzduiască finala Europe League.

Observator

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close