Antena 3 CNN Actualitate Noile tipuri de permise auto vor fi puse în circulaţie săptămâna viitoare

Noile tipuri de permise auto vor fi puse în circulaţie săptămâna viitoare

Noile tipuri de permise auto vor fi puse în circulaţie săptămâna viitoare
03 Oct 2008   •   19:45

Începând de săptămâna viitoare, românii vor avea permise de conducere de tip european. Complet schimbat la faţă, noul model are zeci de elemente de siguranţă care îl fac, teoretic, imposibil de falsificat. Documentele noi se vor elibera însă doar în câteva judeţe, deocamdată.
De la vechiul carnet n-a păstrat decât culoarea, dimensiunile şi numele ţării. În rest totul e schimbat. Noul carnet este confecţionat din policarbonat, poza conducătorului auto este poziţionată în partea stângă şi este alb-negru. Datele şoferului sunt aşezate în centru şi sunt gravate laser. Sub poză, alt element de siguranţă. Numele, prenumele şi data naşterii sunt gravate laser într-o formă alcătuită din litere cu dimensiune variabilă.
Data eliberării şi data expirării documentului au fost gravate în relief, şi astfel se pot pipăi. A doua poză a şoferului este poziţionată în partea dreaptă este aşezată într-un oval transparent care o face vizibilă atât pe faţa cât şi pe verso. Pe lângă aceste elemente de siguranţă, pe document pot fi trecute şi alte informaţii despre şofer. La rubrica ?restricţii? se trec spre exemplu diferite coduri, care arată dacă şoferul trebuie să poarte ochelari sau dacă a făcut şcoala de şoferi pe o maşină cu o cutie de viteză automată.
Tot de săptămâna viitoare se va elibera şi noul certificat de înmatriculare. Spre deosebire de cel vechi, conţine doar informaţiile esenţiale şi are bineînţeles numeroase elemente de securitate. Noile permise si noile certificate de inmatriculate se vor elibera incepând de luni doar în judeţul Teleorman. Sistemul va introdus miercuri şi în judeţul Ialomiţa, iar până la 1 decembrie, documentele vor putea fi preschimbate in toată ţara.

Observator

×
Subiecte în articol: permis auto
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close