Antena 3 CNN Actualitate Noul Cod de Procedură Penală favorizează procurorii. Avocaţii interceptaţi în discuţiile cu clienţii lor vor fi informaţi despre acest demers şi de distrugerea de către procuror a înregistrărilor doar dacă judecătorul "apreciază necesar"

Noul Cod de Procedură Penală favorizează procurorii. Avocaţii interceptaţi în discuţiile cu clienţii lor vor fi informaţi despre acest demers şi de distrugerea de către procuror a înregistrărilor doar dacă judecătorul "apreciază necesar"

Noul Cod de Procedură Penală favorizează procurorii. Avocaţii interceptaţi în discuţiile cu clienţii lor vor fi informaţi despre acest demers şi de distrugerea de către procuror a înregistrărilor doar dacă judecătorul "apreciază necesar"
17 Mar 2014   •   15:03
Plenul CSM a adoptat recent un Ghid practic pentru actele de procedură penală ale parchetelor realizat de un grup de procurori-formatori din cadrul INM, pentru ca acesta să fie un punct de plecare pentru practicieni. Cu privire la articolul 139 din noul Cod de procedură penală, referitor la "supravegherea tehnică„, se arată că raportul dintre avocat și clientul său nu poate forma obiectul unei astfel de supravegheri decât dacă „există date că avocatul săvârșește ori pregătește săvârșirea unei infracțiuni...". Totuși, în practică, interceptările de convorbiri între avocați si suspectul sau inculpatul pus sub supraveghere tehnică constituie foarte rar probe privind săvârșirea sau pregătirea săvârșirii unei infracțiuni.

Ghidul practic adoptat de CSM privitor la actele de procedură ale parchetelor face trimitere la Noul Cpp care stipulează că, în cazul în care supravegherea tehnică a vizat raporturile dintre avocat și suspectul ori inculpatul pe care îl apără, inregistrările urmează a fi distruse de procuror, judecătorul care a dispus măsura este informat de acest aspect și, la rândul lui, judecătorul dispune informarea avocatului, dar numai "atunci când apreciază necesar". Cu alte cuvinte, e vorba de o informare selectivă a avocaților în cauză, lăsată la mâna judecătorului!

Și legea veche prevedea ca astfel de convorbiri să fie distruse dacă nu se constată savărșirea ori pregătirea săvârșirii de către avocat a unei infracțiuni, dar nu este cunoscut niciun caz în care avocații interceptati în discuții cu clienții lor să fi fost informați cu privire la interceptarea și distrugerea unor astfel de convorbiri.

Pe de altă parte, aceste interceptări fără conținut infracțional încalcă ceea ce înseamnă confidențialitatea relației avocat-client și pot constitui - susțin specialiștii - o sursă utilă procurorilor care pot afla pașii imediați în strategia de apărare și contracarare a unor acte de procedură sau probe realizate de anchetatori. Astfel, procurorul rămâne, prin noile prevederi ale NCPP, un favorizat al legii în ecuația acuzator-apărător.

  Adina Anghelescu-Stancu

×
Subiecte în articol: cod de procedura penala
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close