Antena 3 CNN Actualitate Nu credeam că o să mai auzim asta. Vestea care vă va face ziua mai bună: s-au ieftinit carburanţii

Nu credeam că o să mai auzim asta. Vestea care vă va face ziua mai bună: s-au ieftinit carburanţii

Nu credeam că o să mai auzim asta. Vestea care vă va face ziua mai bună: s-au ieftinit carburanţii
Sursa foto: Foto: Intact Images
de O.P.    |    15 Mai 2012   •   09:55

Petrom le-a făcut un "cadou" şoferilor, în această dimineaţă prin decizia de a ieftini - insesizabil ce-i drept, benzina şi motorina. Astfel, un litru de motorină a trecut sub nivelul de 6 lei, fiind mai ieftină cu doar doi bani faţă de valoarea stabilită în 3 mai.

Benzina s-a ieftinit şi ea cu 3 bani pe litru, ajungând la 5,86 lei pe litru, iar în cazul Benzinei Extra 99, preţul la pompă a ajuns să fie de 6,26 lei.

Cu toate acestea, România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul al şaptelea după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg pentru 55 de ţări.
   
În România, preţul unui galon (circa patru litri) de benzină premium este de 6,59 dolari, notează Bloomberg, în timp ce venitul mediu zilnic este de 26 de dolari. Astfel, este necesar un sfert din venitul mediu zilnic pentru achiziţia a circa patru litri de benzină, potrivit analizei, care nu include ţările foarte sărace, cu un venit pe cap de locuitor sub patru dolari pe zi.
   
În funcţie de preţul propriu-zis, România se află în partea a doua a clasamentului, pe locul 34.
   
Ţinând cont, însă, şi de salarii, România se plasează în clasamentul denumit "suferinţă la pompă" pe locul al şaptelea în rândul celor 55 de state.
   
Topul zece după preţ este dominat de ţările europene dezvoltate. Cea mai scumpă benzină se vinde în Norvegia (9,7 dolari pentru circa patru litri), urmată de Danemarca, Italia, Olanda, Grecia, Suedia, Hong Kong, Portugalia, Marea Britanie şi Belgia.

×
Subiecte în articol: carburanti
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close