Antena 3 CNN Actualitate Numărul bolnavilor de TBC în Romania, de zece ori mai mare decât media europeană

Numărul bolnavilor de TBC în Romania, de zece ori mai mare decât media europeană

Numărul bolnavilor de TBC în Romania, de zece ori mai mare decât media europeană
05 Iul 2008   •   12:17

În România incidenţa TBC-ului este de peste o sută de cazuri la suta de mii de locuitori. În acest moment, în jur de 34.000 de români sunt bolnavi de TBC, iar numărul cazurilor este în creştere. Potrivit statisticilor, aproape 1.500 de români suferă de TBC cu rezistenţă la tratamentul medicamentos. Medicii atrag atenţia că de multe ori, boala prezintă simptome înşelatoare, precum cele ale unei gripe: febră, transpiraţii nocturne, tuse sau oboseală.

Tuberculoza nu are simptome proprii care să sugereze de la început afecţiunea. Ea evoluează lent până la forme avansate de boală. De aceea specialiştii spun că atunci când o persoană tuşeşte mai mult de trei săptămâni, trebuie să se prezinte de urgenţă la control. Tuberculoza se transmite prin aer, ceea ce înseamnă că se poate instala acolo unde găseşte condiţii prielnice.

Cei mai vulnerabili sunt oamenii străzii şi puşcărişii. Foarte expuşi sunt însă copiii mai mici de un an, a căror imunitate este încă foarte scazută, dar şi bătrânii de peste 65 de ani care au organismul slăbit. Tuberculoza se transmite prin intermediul picăturilor de salivă care conţin bacilul, propulsate atunci când bolnavul vorbeşte, strănută sau tuşeşte.

Contrar unor opinii, tuberculoza nu se transmite prin sânge sau prin contact fizic. Virusul nu este luat prin atingerea persoanelor bolnave sau a obiectelor cu care acestea au intrat în contact. Cu toate acestea, trebuie să fim prevăzători mai ales când ştim că cineva din anturaj suferă de această boală şi este indicat ca la cea mai mică suspiciune să ne adresăm imediat unui medic.

Antena 3

×
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close