Antena 3 CNN Actualitate Numărul medicilor care vor să lucreze în străinătate, în creştere

Numărul medicilor care vor să lucreze în străinătate, în creştere

Numărul medicilor care vor să lucreze în străinătate, în creştere
14 Aug 2008   •   13:43

Un număr din ce în ce mai mare de medici solicită eliberarea actelor necesare pentru a pleca să lucreze în străinătate. Potrivit datelor furnizate de Biroul de presă al Ministerului Sănătăţii Publice, 7.190 dintre cei aproape 40.000 de medici, medici dentişti şi farmacişti din România şi-au depus actele pentru a lucra în afara ţării. Din cele peste 7.000 de cereri depuse, pâna la sfârşitul lunii iulie au fost eliberate 5.460 de adeverinţe de conformitate.

Cele mai solicitate destinaţii sunt Franţa, Spania, Germania şi Marea Britanie. În aceste ţări medicii români pot câştiga între 1.600 şi 3.800 de euro pe lună.

Specialităţile cele mai cerute în UE sunt medicina de familie, anestezia şi terapia intensivă, reumatologia, ortopedia şi psihiatria.

Dr. Mircea Tâmpa, preşedintele Asociaţiei Medicilor Rezidenţi (AMR), a declarat, joi, pentru Agerpres, că un număr semnificativ de medici rezidenţi pleacă să lucreze şi în SUA, unde nu au nevoie de certificatul de competenţă eliberat de MS, ci numai de diplomă.

?Din acest motiv, datele ministerului referitoare la migraţie sunt subevaluate?, a spus dr. Tâmpa. El susţine că, în România, după rezidenţiat, un medic este practic şomer, în condiţiile în care nu se poate angaja într-un centru universitar, iar la ţară unde sunt locuri nu sunt asigurate condiţii. ?Nu poţi să te descurci cu trei aspirine şi un stetoscop?, a explicat preşedintele AMR.O migraţie masivă se înregistrează şi în rândul asistentelor medicale şi al moaşelor. La sfârşitul lunii iulie, 4.398 de asistente medicale şi moaşe au solicitat eliberarea adeverinţelor pentru a pleca să lucreze în străinătate, în special în Italia, Belgia şi în Marea Britanie.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a declarat joi, pentru Agerpres, că, în prezent, 6% dintre medicii români au cerut eliberarea de documente pentru a lucra în străinătate, iar 4% s-au angajat.

?O treime din judeţele ţării duc lipsă de o treime din specialităţile medicale. În condiţiile actuale este greu să stabilizezi un medic performant?, a spus el, adăugând că judeţele cele mai afectate sunt cele defavorizate precum Alba, Maramureş, Vaslui.

?De doi ani atragem atenţia autorităţilor asupra acestei probleme, dar este tratată în continuare cu superficialitate?, a subliniat preşedintele CMR. El a menţionat că, dacă se va aplica şi directiva UE potrivit căreia medicii trebuie să lucreze 35 de ore pe săptămână şi să nu facă mai mult de o gardă, sistemul medical românesc va claca. Prof. dr. Astărăstoae a amintit că, în prezent, medicii români fac o gardă la două zile.

Preşedintele CMR a spus că, până acum, a dat aprobare doar pentru opt medici din străinătate care au venit să lucreze în România. El a amintit că în ţara noastră nu pot veni să lucreze medici din afara spaţiului european decât dacă sunt căsătoriţi cu un cetăţean român.

Pe de altă parte, el a precizat că Franţa, pentru că nu a calculat bine necesarul de medici, are un deficit de personal de 5.000 şi apelează la medicii români.

Agerpres

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close