Antena 3 CNN Actualitate Nuntă de diamant. Regele Mihai şi Regina Ana, sărbătoriţi de 14 familii regale (VIDEO)

Nuntă de diamant. Regele Mihai şi Regina Ana, sărbătoriţi de 14 familii regale (VIDEO)

Nuntă de diamant. Regele Mihai şi Regina Ana, sărbătoriţi de 14 familii regale <font color=red>(VIDEO)</font>
10 Iun 2008   •   19:08

14 familii regale din Europa sunt aşteptate zilele acestea în ţara noastră, invitate să sărbătorească nunta de diamant a regelui Mihai I cu Regina Ana. Cei doi au împlinit marţi 60 de ani de căsătorie. Momentul va fi marcat, în următoarele trei zile, printr-o serie de evenimente. Chiar marţi seară, la Bucureşti a avut loc un concert extraordinar al Orchestrei Naţionale a Filarmonicii ?George Enescu?. Familia regală şi-a invitat oaspeţii la un dineu, în sala în care au luat masa cei mai puternici oameni ai lumii după summit-ul NATO. Pentru evenimentul la care au participat aproape 200 de persoane, organizatorii nu au scăpat din ochi niciun detaliu.

NUNTĂ REGALĂ DE DIAMANT


Feţele de masă au fost comandate special, iar sfeşnicele - împrumutate de la Palatul Elisabeta. Buchete de crizanteme şi margarete au împodobit fiecare masă. De la aperitive nu au lipsit salata de sparanghel, rucola, roşii şi parmezan ras. Oaspeţii au fost serviţi apoi cu biban de mare cu sos de roşii cu creveţi şi, la desert, cu tort de ciocolată.

Regele Mihai şi-a cunoscut viitoarea soţie în 1947, la Londra, la nunta verişoarei sale, principesa Elisabeta a Marii Britanii. Ana, principesă de Bourbon - Parma, avea 24 de ani. Regele, 26. S-au întâlnit într-o cameră de hotel, în prezenţa mai multor rude. Regina Ana îşi aminteşte că a fost impresionată de tânărul înalt, chipeş, îmbrăcat în haine militare. Şi cum şi ea abia se întorsese de pe front, în loc să facă o reverenţă, a bătut milităreşte din călcâie. A doua zi, au mers la cinematograf. Iar după o săptămână, regele Mihai o cerea de soţie.

Data nunţii a fost fixată, dar mai era o problemă. Regele era ortodox, ea catolică. Se spune că mama Anei şi soacra ei, regina Elena, ar fi mers personal la Vatican pentru o derogare, pe care nu au obţinut-o. Ana a fost excomunicată şi nicio rudă apropiată nu a participat la nuntă.

După nuntă, tânăra familie începe o nouă viaţă. În exil. La început locuiesc în Florenţa, după care se mută la Lausanne, unde se naşte şi primul lor copil - Margareta.

Apoi vin pe lume principesele Elena şi Irina. Între timp, familia se stabileşte în Anglia, unde înfiinţează o fermă de pui şi un atelier de tâmplărie. Aşa s-au scurs 50 de ani de exil şi de căsnicie. Au 5 fete şi o viaţă cât un roman fără final.

Observator

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close