Antena 3 CNN Actualitate O cincime dintre români suferă de hipertensiune arterială

O cincime dintre români suferă de hipertensiune arterială

O cincime dintre români suferă de hipertensiune arterială
27 Mai 2008   •   12:03

Aproximativ un român din cinci suferă de hipertensiune arterială. Medicii avertizează că aceastră boală, netratată, poate avea repercusiuni fatale. În acest context, specialiştii Societăţii Române de Cardiologie au iniţiat o acţiune de testare gratuită în cursul zilei de marţi, românii putând să îşi măsoare astfel tensiunea arterială. Programul se derulează în Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi.

Specialiştii spun că 42% dintre cei care au probleme legate de hipertensiunea arterială nici măcar nu ştiu acest lucru. Iar dintre cei care ştiu, 61% nu urmează nici un tratament.

România se situează pe locul trei în lume în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare şi pe locul doi, după Rusia, la mortalitatea prin accident vascular cerebral - una dintre complicaţiile majore ale hipertensiunii arteriale.

Tensiunea arterială este presiunea cu care sângele circulă prin artere. Hipertensiunea, adică o valoare ridicată a tensiunii, este o boală care afectează un miliard de oameni în toată lumea şi se estimează că această cifră va creşte la 1,5 miliarde până în anul 2025. Statisticile arată că, până la vârsta de 50 de ani, unul din cinci oameni are hipertensiune arterială, iar după vârsta de 65 de ani, două din trei persoane suferă de această boală.

Medicii arată că factorii care declanşează de obicei această boală sunt de două tipuri: cei care nu pot fi controlaţi, adică vârsta sau istoricul familial şi cei care pot fi preveniţi, precum fumatul, consumul mărit de sare, sedentarismul, obezitatea, alcoolul şi stresul.

Românii consumă de circa 10 ori mai multă sare decât este normal. În condiţiile în care limita este de 1,5 grame pe zi, la noi consumul este de 15 grame.

Specialiştii Societăţii Române de Cardiologie, spun că aproximativ două treimi din toate accidentele vasculare cerebrale şi jumătate din toate bolile cardiace sunt direct determinate de hipertensiune.

Antena 3

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close