Antena 3 CNN Actualitate O firmă grecească vrea să construiască un bloc de 12 etaje într-o zonă protejată istoric

O firmă grecească vrea să construiască un bloc de 12 etaje într-o zonă protejată istoric

O firmă grecească vrea să construiască un bloc de 12 etaje într-o zonă protejată istoric
Sursa foto: gradina icoanei
21 Ian 2009   •   19:32

Grecii care au vrut să cumpere Satul Francez de la Costică Constanda vor să ridice un bloc de locuinţe şi birouri într-o zonă din Bucureşti, cu clădiri istorice protejate. Şi nu orice clădire, ci una cu 12 etaje, chiar dacă Planul Urbanistic spune ca acolo se pot construi cel mult patru niveluri.
Pe strada Icoanei, în zona veche a Bucureştiului, la numerele 2-8 sunt patru case vechi. Anul trecut au fost cumparate de o firmă din Grecia pentru 7 milioane de euro. Noii proprietari le-au luat ca să le dărâme şi să ridice în locul lor pe terenul de 1 800 de metri patrati o clădire cu 12 etaje.
Firma nu s-a oprit şi a reuşit să obţină un aviz al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, din Ministerul Culturii, prin care li se certifică faptul că pot construi clădirea. Iniţiativa grecilor a provocat protestele mai multor asociaţii neguvernamentale şi chiar Uniunii Arhitecţilor.
Şi conducerea Ministerului Culturii este nemulţumită şi îi acuză pe investitori că vor să construiască pe baza unui certificat dubios.
Pe baza aprobării date de către comisia ministerială, firma a obţinut de la primăria sectorului 2 planul urbanistic de detaliu. Însă, din cauza vâlvei stârnite între timp, şeful comisiei de urbanism de la sectorul doi aruncă acum vina în curtea Ministerului Culturii.
Reprezentanţii firmei susţin acum că proiectul clădirii de 12 etaje este suspendat anul acesta, chiar dacă pe siteul companiei începerea construcţiei este anunţată pentru luna mai. În plus, aceştia se arată dispuşi să ajungă la o înţelegere şi să renunţe la câteva etaje.
Observator

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close