Antena 3 CNN Actualitate O mie de docheri din Portul Constanţa, în prag de şomaj din 2009

O mie de docheri din Portul Constanţa, în prag de şomaj din 2009

O mie de docheri din Portul Constanţa, în prag de şomaj din 2009
23 Dec 2008   •   23:19

Aproape o mie de docheri din Portul Constanţa îşi vor pierde locurile de muncă începând cu 2009, apreciază liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSD), Petre Costel.
Acesta a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în prezent, în Portul Constanţa, îşi desfăşoară activitatea aproximativ 12.000 de lucrători portuari, în 14 societăţi de operare, locurile de muncă a 500-1.000 dintre aceştia fiind în pericol din cauza crizei economice.
Potrivit reprezentantului FNSP, pe 20 ianuarie se va desfăşura prima rundă de negocieri din noul an între sindicate şi patronate privind contractul colectiv de muncă, iar sindicaliştii se vor opune disponibilizărilor ?făcute doar de dragul disponibilizărilor?. Totodată, aceştia vor solicita mărirea salariului minim pentru lucrătorii portuari, salariu care în prezent este de 700 de lei.
?Sunt unii patroni care au înţeles că prin criza anunţată la nivel mondial ei trebuie să aibă anumite beneficii. Vor să elimine lucrătorii cu contracte pe durată nedeterminată, cu salarii avantajoase, spunând că e criză, ca după o anumită perioadă de timp să angajeze la salarii minime pe economie alte persoane?, a afirmat Petre Costel.
O altă problemă considerată prioritară în a fi soluţionată este, conform preşedintelui FNSP, eradicarea muncii la negru, ?ea existând, dar nedorindu-se a fi văzută de guvernanţi?.
Petre Costel a spus că 29 de lucrători portuari s-au întors recent de la Strasbourg, unde au participat la o acţiune de protest organizată la Consiliul Europei, acţiune la care au participat 50 de sindicalişti din cadrul Blocului Naţional Sindical (BNS), care au reprezentat România.
Acţiunea a fost organizată în semn de protest faţă de intenţia patronilor de a mări cu opt ore săptămâna de lucru, lucrându-se şi sâmbăta, însă pe aceleaşi salarii.
?Mitingul de protest a fost o reuşită. Convenţia care se dorea a fi aprobată a căzut?, a menţionat liderul FNSP.
Agerpres

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close