Antena 3 CNN Actualitate O nouă instituţie va verifica acordarea asigurărilor sociale

O nouă instituţie va verifica acordarea asigurărilor sociale

O nouă instituţie va verifica acordarea asigurărilor sociale
30 Ian 2008   •   11:56

Ministerul Muncii este decis să pună capăt neregulilor din sistemul de asigurări sociale. O nouă instituţie cu atribuţii de control a fost înfiinţată, pentru a verifica toţi furnizorii de serivicii sociale de la nivelul întregii ţări. De asemena se va controla modul de acordare a celor 31 de ajutoare sociale. Autorităţile au decis înfiinţarea unei asemenea instituţii după ce au constatat că foarte multe persoane apelează la fals în declaraţii pentru a benefica de ajutoare sociale. Inspecţia Socială a fost împărţită în opt inspectorate regionale şi va începe controalele de la 1 februarie.

Cei aproape 350 de inspectori ai instituţiei îi vor verifica pe cei care au beneficiat de diverse forme de ajutoare sociale. Inspectorii nu se vor limita la munca de birou pentru a-i prinde pe cei ce încalcă legea, ci vor face şi teren.

Totodată, vor putea apela şi la declaraţii ale vecinilor pentru a verifica autenticitatea datelor din dosar. Cele mai multe nereguli au fost descoperite în cazurile pensiilor de boală şi la acordarea îndemnizaţilor pentru creşterea copiilor.

Foarte mulţi părinţi preferă să muncească la negru pentru a nu pierde banii alocaţi pentru creşterea copiilor. Situaţie ce se va schimba, întrucât inspectorii vor supraveghea părintele pentru a vedea dacă stă acasă cu copilul sau nu.

În cazul pensiilor pe caz de boală, inspectorii vor colabora cu instituţiile de specialitate pentru a verifica certificatele medicale pe baza cărora s-au dat banii. Beneficiarii vor fi verificaţi şi acasă pentru a se constata dacă sunt într-adevăr bolnavi.

Cei care vor fi descoperiţi că au declarat date false riscă dosare penale. Mai mult acestora li se va retrage dreptul la respectivul ajutor social şi li se va cere returnarea banilor.

Antena 3

×
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close