Antena 3 CNN Actualitate "Oamenii să se izoleze la apariția simptomelor comune, fie că va fi rujeolă, fie că va fi o viroză!" | Medicul Adrian Marinescu, semnal de alarmă după valul de îmbolnăviri și decese

"Oamenii să se izoleze la apariția simptomelor comune, fie că va fi rujeolă, fie că va fi o viroză!" | Medicul Adrian Marinescu, semnal de alarmă după valul de îmbolnăviri și decese

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:39 19 Apr 2024 Modificat la 15:26 19 Apr 2024

Îmbolnăvirile nu se opresc și, uneori, mor chiar pacienții adulți, după cum o arată cazul unui bărbat de 41 de ani, care a decedat după ce a contractat virusul.

România și Austria sunt cele mai afectate țări în urma exploziei cazurilor de rujeolă în Europa.

În perioada 1 ianuarie - 14 aprilie, în România au fost confirmate peste 12.300 de cazuri, iar în ultima săptămână, 949 de cazuri, după cum comunica, recent, Institutul Național pentru Sănătate Publică. 

Județele Brașov (1.854 cazuri) și Mureș (1.132 cazuri) precum și municipiul București (1.305 cazuri) sunt zonele cu cel mai mare număr de îmbolnăviri.

Epidemia a provocat 13 decese în țara noastră până în prezent, iar situația epidemiologică este o consecință directă a lipsei vaccinărilor, relatează Antena 3 CNN.

Acest tablou alarmant a fost comentat la Antena 3 CNN de Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș.

Dr. Adrian Marinescu: Situația cazurilor de rujeolă, departe de a se încheia

"Din păcate, despre pojar (rujeolă, n.r.) vorbim de cinci-șase luni și situația este departe de a se încheia. Am avut destul de multe complicații. Așa cum spuneați și dumneavoastră, nu numai copiii fac rujeolă. E adevărat că cel mai adesea se întâmplă la ei, dar sunt și cazuri printre adulți.

Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice, sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete. M-ați întrebat cum e în spital: avem câteva zeci de persoane care se prezintă cu rujeloă, indiferent de vârstă. Sigur, nu toți rămân internați. Însă dacă e vorba de un copil mic, dacă e o persoană cu boli asociate, pacientul trebuie să fie monitorizat. În plus, sunt formele severe, sunt pacienții care ajung în Terapie Intensivă, din păcate", a spus Adrian Marinescu.

Protecția prin vaccinare prezintă anumite provocări în cazul rujeolei. Vaccinarea nu se face la copiii foarte mici iar, după doza inițială, rapelul se face în jurul vârstei de cinci ani. Sunt destui copii care sar această etapă, notează Antena 3 CNN.

Dr. Adrian Marinescu: Dacă există simptomatologie, pacientul trebuie să se izoleze

"Cu siguranță că sunt mulți care sar aceste etape și, evident, tot vaccinarea rămâne importantă. În plus, sunt acele reguli de igienă, lucrurile pe care le făceam oricum și în timpul pandemiei (de COVID, n.r.) în așa fel încât să nu avem focare în școli, să nu avem focare în grădinițe și să nu avem nici cazuri la adulți. Deci, aceleași măsuri de prevenție trebuie luate, pentru că transmiterea este pe cale respiratorie.

Dacă, totuși, cineva are simptomatologie, trebuie să izoleze. Vă aduc aminte că, înainte de erupție, care este caracteristică (rujeolei), în primele zile de boală simptomele seamănă cu ale unei răceli. În acest caz, trebuie să mă izolez, chiar dacă nu știu că va fi rujeolă sau doar o altă viroză (...)

Dacă, într-adevăr, starea generală este proastă, dacă e vorba de un copil mic, dacă e o persoană care are, de exemplu, boli cardiace sau boli pulmonare, în momentul în care lucrurile se întâmplă repede și apar dificultăți de respirație evident că este necesară prezentarea la cea mai apropiată cameră de gardă. Nu trebuie să fie, neapărat, un spital de boli infecțioase", a spus Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.

×
x close