Antena 3 CNN Actualitate Economistul şef al BNR: Dacă sunt păstrați toți bugetarii, să aibă salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită

Economistul şef al BNR: Dacă sunt păstrați toți bugetarii, să aibă salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită

Vine o veste şoc pentru sute de mii de bugetari care se tem pentru locurile lor de muncă. Economistul şef al Băncii Naţionale a declarat în exclusivitate, pentru Antena 3, că Guvernul ar trebui să se gândească la cum va reduce cheltuielile cu aparatul public.

Economistul şef al BNR: Dacă sunt păstrați toți bugetarii, să aibă salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită
de Mia Lungu    |    12 Mar 2021   •   13:23

Oficialul BNR pune pe tapet două soluţii: reducerea numărului bugetarilor cu 300 de mii sau păstrarea tuturor locurilor de muncă de la stat dar cu un preţ: toată lumea să aibă salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită

"Sunt două soluţii diametral opuse. Una este: dacă ai nevoie să reduci cu 20% nota de plată din buget de la 12 procente la mai puţin de 10 procente din PIB. Fie trebuie să reduci cu 20%, adică cu 300.000, aşa cum am explicat eu, sau să adopţi soluţia mea, aceea de a reduce salariile, cu timp de compensare." spune Valentin Lazea, analist economic şi economistul şef al BNR

"Între ele sunt variante intermediare: să nu reducă cu atât de mult numărul, dar să reducă numărul, dar să reducă şi salariile cu mai puţin sau N variante intermediare.

Soluţia optimă pentru bugetari, dacă ar sta puţin să se gândească, ar fi ca reducandu-se cu 20% salariile ar putea să păstreze în continuare locurile de muncă, să aibă în continuare salarii mai mari decât în sectorul privat, chiar şi după reducere.

"Ce este de preferat? Să îți păstrezi locul de muncă sau să fii dat afară?"

Deci, în continuare salarii mai mari şi să aibă o zi liberă pe săptămână şi toată lumea mi-a sărit în cap. Eu am zis, ziua în care nu se lucrează, nu este plătită şi aşa se face economia. Oamenii primesc compensaţia în timp liber.

Dacă lumea care mi-a sărit în cap, şi a fost enorm de multă lume care mi-a sărit în cap, ar fi stat să judece, ce este de preferat? Să îţi păstrezi locul de muncă şi să ai în continuare salariul mai mare faţă de mediul privat chiar după reducere? Sau să fii dat afară, cum e varianta cealaltă? Asta este. Eu mi-am făcut datoria. Fiecare cum îl duce capul.

Îmi exprim opinii personale, nu reprezintă poziţia oficială a Băncii Naţionale." a precizat oficialul BNR.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close