Antena 3 CNN Actualitate Olguța Vasilescu, sancționată de CSM: E mai mult o punere la gazeta de perete, pentru că nu am fost disciplinată cu DNA

Olguța Vasilescu, sancționată de CSM: E mai mult o punere la gazeta de perete, pentru că nu am fost disciplinată cu DNA

Olguța Vasilescu, sancționată de CSM: E mai mult o punere la gazeta de perete, pentru că nu am fost disciplinată cu DNA
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    20 Sep 2016   •   17:48

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a spus marți, după ce a fost sancționată de CSM pentru că a afectat independența justiției, că aceasta ”este mai mult o punere la gazeta de perete”.

”Nu e vorba de o sancțiune, pentru că în acest caz ar trebui să existe o penalizare. E mai mult o punere la gazeta de perete, pentru că nu am fost disciplinată cu DNA, nu e o sancțiune”, a replicat edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, marți, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marți, că afirmaţiile primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, aduc atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de CSM, verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară (IJ) la solicitarea din data de 29 iulie a preşedintelui Consiliului, ca urmare a sesizării procurorului-şef al DNA, şi au vizat afirmaţiile pe care Lia Olguţa Vasilescu le-a făcut în spaţiul public prin intermediul unei emisiuni difuzate de un post de televiziune în data de 19 iulie şi prin intermediul reţelei de socializare Facebook. 

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu: Am fost întrebată dacă-l denunț pe Klaus Iohannis

În plus, ”m-am apărat în spațiul public, pentru că am fost obligată să mă apăr”, a adăugat Lia Vasilescu.

Conform sursei citate, afirmaţiile Olguţei Vasilescu vizau activitatea profesională a procurorului care a efectuat urmărirea penală şi a dispus trimiterea sa în judecată, iar prin intermediul acestora s-a acreditat ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele în manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală. 

"Mai mult, prin intermediul reţelei de socializare Facebook, doamna primar a lansat afirmaţii denigratoare la adresa unui martor denunţător şi a publicat acte şi probe din dosar, acţiuni de natură a transmite ideea că sistemul judiciar este incapabil a evalua probatorii", mai precizează comunicatul menţionat. 

Astfel, inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public de primarul Craiovei au drept consecinţă "alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistraţilor apărarea drepturilor sale le aşteaptă". 

De asemenea, Plenul CSM a apreciat că afirmaţiile şi acţiunile publice ale Olguţei Vasilescu "au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare în raport cu activitatea magistraţilor, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia". 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close