Antena 3 CNN Actualitate Omar Hayssam a fost monitorizat 7 ani

Omar Hayssam a fost monitorizat 7 ani

Omar Hayssam a fost monitorizat 7 ani
31 Mar 2007   •   13:47

Muncă de şapte ani, strânsă în nouă volume a câte 500 de file fiecare - atât au lucrat ofiţerii SRI la cazul Hayssam, înainte ca acesta să fugă din ţară. La aproape zece luni de la dispariţia sirianului, continuă să apară date noi în acest caz. Fostul director al SRI, Radu Timofte, unul din cei care au plătit cu funcţia fuga lui Hayssam, a spus, în faţa comisiei de anchetă privind suspendarea preşedintelui, că demisia i-a fost cerută imperativ de preşedintele Traian Băsescu. Stenograma audierii fostului director al SRI apare în ediţia de sâmbătă a ziarului Gardianul.

Radu Timofte a povestit despre momentul 20 iulie 2006, când preşedintele Traian Băsescu, i-a convocat la Cotroceni pe cei trei şefi de servicii secrete. "Preşedintele Traian Băsescu mi-a cerut mie, lui Fulga şi lui Virgil Ardelean, să ne prezentăm demisia datorită eşecului înregistrat de servicii cu ocazia plecării din ţară a lui Omar Hayssam. A fost foarte scurt şi tranşant preşedintele Traian Băsescu. A zis că nu plecăm de la serviciu până nu prezentăm în scris demisia noastră către domnia sa. Am fost singurul care am replicat în acest plen de care vă spun, în sensul că nu putem să dăm satisfacţii unor borfaşi, numindu-l aici pe Omar Hayssam, decapitând serviciile de informaţii. Poate sunt alte motive şi nu acesta pentru care noi trebuie să plecăm de la conducerea serviciului", a declarat Timofte, conform Gardianul.

Fostul şef al SRI a declarat în faţa Comisiei că preşedintele Traian Băsescu era extrem de preocupat de activitatea serviciului, şi îl suna aproape zilnic. În comparaţie cu Ion Iliescu care îl suna o dată, cel mult de două ori pe săptămână. Cât despre cazul Omar Hayssam, Radu Timofte susţine că există încă foarte multe semne de întrebare. Fostul director al SRI a declarat că o parte dintre lucrurile găsite la locuinţa lui Hayssam au dispărut. În plus, a precizat Timofte, după ce a fost arestat, sirianul a beneficiat de o ?protecţie suspectă".

"Dacă mi s-a solicitat din partea procurorului să instalăm aparatură de interceptare în celula lui Hayssam, după 24 de ore, această aparatură a fost dezafectată pe motiv de inundaţii în celulă. Dacă s-a încercat infiltrarea unui alt deţinut lângă Omar Hayssam pentru a obţine şi altfel de informaţii, acest alt deţinut a fost capacitat de către altcineva, nu aş vrea să spun un alt serviciu de informaţii, şi instruit într-un alt sens decât cel care era dorit de către cei care ne-au solicitat", a adăugat Timofte.

Radu Timofte a mai spus că recuperarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak, pentru care este judecat sirianul a fost făcută cu mari sacrificii, pe care le vom cunoaşte însă abia când dosarul va fi desecretizat, adică peste 48 de ani.

Antena 3

×
Parteneri
Înregistrări șocante de la Spitalul Pantelimon: A murit tot salonul 6!
x close