Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire uimitoare. Omida care ar putea salva lumea de poluarea cu plastic

Descoperire uimitoare. Omida care ar putea salva lumea de poluarea cu plastic

Oamenii de știință au descoperit recent că o omidă minusculă ar putea fi răspunsul uneia dintre cele mai mari probleme ale mediului înconjurător: poluarea cu plastic.

Descoperire uimitoare. Omida care ar putea salva lumea de poluarea cu plastic
Sursa foto: pixabay.com
09 Mar 2020   •   12:48

Micuța creatură poate consuma diferite tipuri de plastic, chiar și polietilenă, un tip de plastic non-biodegradabil care înfundă, în prezent, marile gropi de gunoi.  Descoperirea ar putea sta la baza unei soluţii pentru procesarea ecologică a deşeurilor din plastic.

Omida a fost descoperită în anul 2017, însă cercetătorii nu aveau cunoștințe cu privire la modul în care omida poate descompune plasticul. Asta până marți, când o echipă de oameni de știință au publicat o lucrare în Proceedings of the Royal Society B, în care explică procesul.

”Am descoperit că larvele viermilor de ceară, sunt înzestrate cu microorganisme intestinale esențiale în procesul de biodegradare a plasticului”, a declarat Christophe LeMoine, președinte și profesor de biologie la Universitatea Brandon din Canada.  

”Procesul se bazează pe felul în care microorganismele digestive ale omidei accelerează descompunerea polietilenei. Procesul de reciclare consumă în prezent energie care nu se regenerează de la sine. Spre deosebire de alte materiale precum sticla sau metalul, plasticul poate fi reciclat doar într-o măsură limitată. O singură sticlă de plastic poate avea nevoie de 450 de ani pentru a dispărea complet iar procesul duce la eliberarea unor gaze toxice care contribuie la schimbările climatice”. a adăugat acesta.

Este vorba despre larvele unei specii comune, numită Galleria mellonella, considerată periculoasă pentru stupii de albine., scrie CNN.

Există totuși și o parte negativă, aceasta fiind cauzată de faptul că excrementele omidei sunt, într-o oarecare măsură, toxice pentru mediul înconjurător. 

×
Subiecte în articol: vierme de ceara plastic poluare omida
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close