Antena 3 CNN Actualitate Operaţii în spitalele din străinătate, cu asigurare plătită în ţară

Operaţii în spitalele din străinătate, cu asigurare plătită în ţară

Operaţii în spitalele din străinătate, cu asigurare plătită în ţară
03 Iul 2008   •   12:28

Românii s-ar putea opera în spitalele din străinătate cu asigurarea de sănătate plătită în ţară, anunţă Cotidianul. O nouă directivă europeană va impune ţărilor din Uniune să nu mai refuze asemenea cereri. Miercuri, Comisia Europeană a anunţat că pune la punct proiectul unei directive care va da posibilitatea oricărui pacient care îşi plăteşte asigurările de sănătate într-un stat membru al Uniunii să beneficieze de servicii medicale în oricare ţară europeană.

Persoana care se supune tratamentului va plăti doar diferenţa de preţ dintre costul serviciului, decontat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din România şi cel al CAS-ului din ţara în care se tratează. Restul va fi decontat între CAS-urile din cele două state membre.

Comisia Europeană a anunţat, simultan, cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.

Deci în loc ca pacientul să se opereze gratuit de apendice la Spitalul de Urgenţă Floreasca, ar putea la fel de bine să apeleze la serviciile medicale ale spitalului ?Saint Georges?, din Nisa. Operaţia costă în jur de 1.800 de euro şi include spitalizarea. Statul român va plăti 300 de euro, iar pacientul român va achita o diferenţă de 1.500 de euro.

Precum a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurea, acest lucru este posibil şi în prezent. Există doar riscul ca pacientul să fie refuzat de la tratament.

Pentru a se trata în străinătate, pacientul trebuie să parcurgă câţiva paşi. În primul rând, îşi va alege spitalul unde vrea să se opereze, verificând dacă acesta este în relaţie cu CAS-ul din ţara respectivă. Mai apoi, persoana în cauză trebuie să se programeze pentru tratament şi să trimită documentele Casei de Asigurări de Sănătate din România, care arată căror intervenţii va fi supus pacientul şi cererea de decontare a cheltuielii. Rămâne doar ca persoana interesată să plătească spitalului din străinătate diferenţa dintre preţul operaţiei şi costul suportat de CAS din România.

Sursă foto: www.spmh.org

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un val de aer tropical cuprinde România. Unde va fi cel mai cald
x close