Antena 3 CNN Actualitate Ordonanța austerității, prezentată pe 15 mai! Care sunt românii ale căror venituri vor avea de suferit

Ordonanța austerității, prezentată pe 15 mai! Care sunt românii ale căror venituri vor avea de suferit

Guvernanții continuă să se bâlbâie în cazul celebrei ordonanțe a austerității. Coaliția a amânat proiectul pentru jumătatea lunii viitoare și a renunțat la înghețarea angajărilor la stat pentru mai multe domenii.

Ordonanța austerității, prezentată pe 15 mai! Care sunt românii ale căror venituri vor avea de suferit
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    27 Apr 2023   •   07:50

În schimb, liderii partidelor de guvernare insistă să supraimpoziteze salariile mari. Numai că nici în acest caz nu este foarte clar cui anume îi fi aplicată această măsură. 

Și în timp ce guvernanții spun că nu au de gând să se atingă de veniturile privaților, specialiștii atrag atenția că o impozitare diferită între stat și privat nu ar fi constituțională. 

”Nu se discuta impozit progresiv! Este vorba de un impozit care acum a fost bine clarificat în depășirea salariilor la stat peste salariul președintelui. În acest moment, doar la stat! 

Procentul de 16% a fost discutat pentru că acesta este cel care funcționează în momentul de față și ca impozit propriu zis pe legea finanțelor”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.  

Citește și: Românii cu salarii mari ar putea fi impozitați suplimentar! Pragul de la care cresc contribuțiile

”Analiza se face pe cifre și decizia se ia pe baza analizelor”, a declarat Cseke Attila.  

Acesta spune că au fost discuții inclusiv cu privire la angajații din mediul privat.  

”Sunt discuții cu privire la tot mediul, sistemul de salarizare...”, a mai spus el.  

Marcel Ciolacu susține însă că nu s-a pus problema de mediul privat.  

”Am vorbit de ceea ce se întâmplă în sistemul public. Haideți să îi așteptăm pe cei mai buni specialiști să se exprime dacă este constituțional sau nu. Nu a vorbit nimeni de privat, nu a vorbit nimeni despre o impozitare progresivă. Nu a vorbit nimeni! Am vorbit despre faptul că în societatea românească s-a creat foarte multă ură iar noi, politicienii, avem datoria de a interveni și a închide acest capitol”, a explicat liderul PSD.  

×
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close