Antena 3 CNN Actualitate Ordonanţa care interzice cumulul pensiilor cu salariile este neconstituţională

Ordonanţa care interzice cumulul pensiilor cu salariile este neconstituţională

Ordonanţa care interzice cumulul pensiilor cu salariile este neconstituţională
Sursa foto: Curtea Constitutionala
15 Ian 2009   •   13:57

Curtea Constituţională s-a pronunţat, joi, asupra contestaţiei privind ordonanţa care interzice cumulul pensiilor cu salariile pentru bugetari.
Contestaţia ordonanţei a fost depusă la Curte de către Avocatul Poporului, după ce actul normativ a fost deja contestat de o parte a categoriilor bugetare care intră sub incidenţa sa: medici, profesori sau actori.
În urma dezbaterilor, magistraţii constituţionali au decis că prevederile prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat sunt neconstituţionale.
Astfel, bugetarii care continuă să lucreze în sistemul de stat după ce au ieşit la pensie nu vor fi nevoiţi să aleagă între salariu şi pensie.
Potrivit Curţii Constituţionale, ordonanţa afectează dreptul la muncă şi dreptul la pensie.
Propunerea de interzicere a cumulului pensiei cu salariul de la stat a fost făcută de Guvernul Boc.
Primul-ministru, Emil Boc, a precizat că se va pronunţa asupra deciziei luate de magistraţi numai după ce va primi motivarea acesteia, lucru care poate dura chiar şi câteva zile.
Premierul Emil Boc va susţine o declaraţie de presă joi, la ora 15:00.
Ordonanţa nu mai poate fi aplicată, din momentul în care decizia Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial.
Reacţiile privind verdictul de joi nu au întârziat să apară.
"Mă bucur că, în fine, Curtea Constituţională a dat o decizie corectă", a declarat preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, unul dintre contestatarii ordonanţei. Potrivit acestuia, propunerea Guvernului "a fost pornită de la nişte premise false", iar eventuala aplicare a acesteia "ar fi creat situaţii grele şi în învăţământ, şi în sănătate, şi în cultură".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala ordonanta
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close